Werven via Sociale Media
Kan je alleen via Sociale Media werven?
10 jaar terug stond het in de kinderschoenen, werven via Sociale Media. Tegenwoordig is het een belangrijke toevoeging aan de recruitment mediamix. Wij blikken terug op de tips die we de afgelopen jaren hebben gegeven. Sommige informatie is misschien al wat ouder, dus als je vragen hebt, neem dan contact met ons op!
Geef je Facebook post een boost met de carrousel functie!
De laatste jaren zijn er veel nieuwe social media kanalen bijgekomen. We schreven eerder bijvoorbeeld al over de mogelijkheden van Instagram en Snapchat in recruitment. Ook zijn er social media kanalen die al een tijdje meedraaien zoals Facebook. Om mee te gaan met de opmars van nieuwe social media kanalen komt Facebook regelmatig met nieuwe features.
Zo introduceerde het bedrijf een paar jaar terug de nieuwe functie ‘multiple product advertising, ook wel de carrousel genoemd. Zoals het woord ‘multiple product advertising’ al doet vermoeden, is de introductie voornamelijk op e-commerce gericht maar in onze ogen is deze nieuwe functie ook prima te gebruiken binnen recruitment. De eerste resultaten lijken positief en de carrousel blijkt in tegenstelling tot de traditionele manier van adverteren een hogere click through rate (CTR) te hebben. Zeker het proberen waard dus!
Wat is Multiple product advertising?
Met de carrousel functie in Facebook is het mogelijk om meerdere foto’s toe te voegen aan je advertentie. Dit kunnen maximaal vijf foto’s zijn en de volgorde van deze foto’s mag je zelf bepalen. Per afbeelding kun je ook nog eens een andere tekst toevoegen en een andere landingspagina instellen gecombineerd met een aparte call to action (CTA). Erg handig wanneer je bijvoorbeeld verschillende vacatures wilt promoten in één advertentie.
De Facebook carrousel in recruitment
De carrousel functie heeft voor recruitment tal van mogelijkheden. Het is een perfecte methode om bijvoorbeeld je verschillende vacatures onder de aandacht te brengen. Omdat je in één post meerdere vacatures kunt promoten hoef je deze niet meer één voor één te delen. Je kunt de carrousel daarnaast op verschillende creatieve manieren indelen waardoor je ook nog eens opvalt tussen alle advertenties op Facebook. Naast het plaatsen van vacatures is de Facebook carrousel ook geschikt om te werken aan je employer brand.
Facebook is daarnaast sterk in de targeting opties. Je kunt een advertentie zo inrichten dat je advertentie alleen zichtbaar is voor een bepaalde doelgroep. Je maakt hier een selectie op demografische kenmerken, interesses, geografische kenmerken, etc. In combinatie met de Facebook carrousel dus een perfect middel om jouw ideale doelgroep te bereiken. Een handige tip om je retargeting goed in te richten is om de bezoekers van de ‘bedankt-pagina’ na het afronden van de sollicitatie uit te sluiten in je remarketing campagne. Je wilt niet dat kandidaten die al gesolliciteerd hebben de advertentie nog steeds voorbij zien komen. De ‘bedankt-pagina’ wordt immers alleen weergegeven wanneer je succesvol een sollicitatie hebt afgerond op de website. Geen reden meer dus om de advertentie nog langer bij deze personen voorbij te laten komen. Dit wekt irritaties op en kost je daarnaast alleen maar geld.
Storytelling
Facebook carrousel geeft je de mogelijkheid om maximaal 5 afbeeldingen in te laden. Je kunt op deze manier een compleet verhaal neerzetten. Ze nemen de potentiële klant helemaal mee in de beleving van het nieuwste model en hebben de USP’s duidelijk weergegeven met het juiste beeldmateriaal.
Binnen recruitment zou je bijvoorbeeld op een creatieve manier een virtuele tour kunnen geven van je kantoor. Bij elke foto plaats je een unieke tekst waarom werken bij jouw organisatie zo leuk is. Voor VONQ zou dit bijvoorbeeld een foto kunnen zijn met de tekst ‘join the coolest online recruitment marketing firm in the world!’ met een sfeervolle foto van bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel. Omdat je elke afbeelding een unieke URL kunt meegeven kun je zo ook nog eens goed zien welke teksten en afbeeldingen goed werken. Een creatieve en originele manier om aan je employer brand te werken.
Promotie vacatures
Heb je doorgaans veel verschillende vacatures online staan dan geeft de carrousel functie in Facebook hier een mooie optie voor. Je kunt namelijk maximaal 5 verschillende vacatures inladen met 5 verschillende bestemmingspagina’s. Dit zorgt ervoor dat je elke doelgroep ten eerste op een andere manier kunt aanspreken en daarnaast ook nog kunt leiden naar de desbetreffende pagina waar de vacature staat. Voor VONQ hebben we ook de carrousel functie ingezet om onze drie openstaande vacatures te promoten. Drie totaal verschillende functies met ook drie verschillende landingspagina’s maar prima in één post te promoten met de carrousel functie.
Een aantal afsluitende tips voor een goede advertentie op Facebook:
- Kies de juiste doelgroep en pas hier de tekst en afbeelding op aan.
- Zorg ervoor dat je advertentie iets vertelt en dat de content op de advertentie ook echt relevant is.
- Je tekst moet kloppen bij de afbeelding. Persoonlijke foto’s en mensen op de afbeelding werken altijd goed.
- Gebruik verschillende afbeeldingen en teksten om te kijken wat het beste werkt. Na een tijdje een nieuwe afbeelding toevoegen, kan weer zorgen voor extra clicks.
Social Recruiting: de ‘perfect hire’ via LinkedIn!
LinkedIn is een professioneel social media platform dat zich er perfect voor leent om je ideale kandidaat te vinden. Bijvoorbeeld door een vacature onder de aandacht te brengen voor een functie die lastig te vervullen is, urgent is of echt top prioriteit heeft binnen je organisatie. Het totaal aantal gebruikers van LinkedIn groeit in Nederland nog steeds en dat maakt LinkedIn een interessant medium om verder in te duiken, mocht je dat nog niet gedaan hebben.
Naast het feit dat LinkedIn een professioneel social media kanaal is, zie je op LinkedIn steeds vaker vacatures voorbij komen. De mogelijkheid om vacatures te plaatsen en het social media component van LinkedIn lijkt de gouden combinatie. Zoals op verschillende andere social media kanalen is het op LinkedIn ook mogelijk om te adverteren. Zo kun je bijvoorbeeld aan een update advertentiebudget toevoegen of een betaalde vacature plaatsen. Zo creëer je extra zichtbaarheid voor je openstaande vacature of update.
Gesponsorde updates op LinkedIn
Een update plaatsen op LinkedIn kan natuurlijk gratis maar om extra zichtbaarheid te creëren kun je er ook voor kiezen om extra budget in te zetten. Zo kom je niet alleen onder de aandacht van je volgers maar bereik je ook een groep LinkedIn gebruikers waar je wellicht niet eerder mee in contact bent geweest. Een update leent zich er perfect voor om zakelijke content te delen. Denk hier bijvoorbeeld aan whitepapers, productinformatie, bedrijfsinformatie, interviews/advertorials, etc. Al deze manieren van content delen zorgen ervoor dat je organisatie online meer zichtbaarheid krijgt.
Gesponsorde updates worden net als de standaard updates weergeven op je overzichtspagina, maar hebben een duidelijk ‘gesponsord’ label. LinkedIn leden kunnen je gesponsorde update liken, sharen en er berichten onder plaatsen. Er zit ook een duidelijke ‘follow’ button op waardoor de gesponsorde update ook nog eens voor extra volgers zorgt. Naast het delen van content kun je de gesponsorde update ook gebruiken om bijvoorbeeld je vacatures te promoten. Het voordeel hiervan is, in vergelijking met een vacature plaatsen, dat je meer ruimte hebt om je organisatie te beschrijven.
Vacatures plaatsen op LinkedIn
Naast het delen van content is LinkedIn een interessant platform om vacatures te delen. Anders dan bij het promoten van een vacature via een update is het ook mogelijk alleen een gesponsorde vacature te plaatsen. Gesponsorde vacatures krijgen al snel gemiddeld 30-50% meer sollicitaties binnen. Daarnaast garandeert LinkedIn minimaal 10 sollicitaties. Zeker interessant dus om te overwegen.
Als je jouw eigen LinkedIn pagina open, wordt je op de startpagina gelijk al blootgesteld aan verschillende vacatures. LinkedIn is erg sterk in targeting. Dit houdt in dat je als organisatie op basis van kenmerken (bijvoorbeeld de functietitel) kan kiezen aan wie je je vacature wil laten zien op LinkedIn. Wanneer je dit vanuit een bedrijfsperspectief bekijkt, is de kans dat je je ideale kandidaat bereikt natuurlijk erg groot. Je bereikt zo namelijk niet alleen actief werkzoekende kandidaten maar ook passieve kandidaten in de juiste doelgroep. Maar goed, terug naar de basis; waar is je vacature allemaal zichtbaar wanneer je een betaalde vacature plaatst op LinkedIn?
Wanneer je dus een gesponsorde vacature plaatst op LinkedIn zal jouw vacature hier ook verschijnen. Dit ziet er als volgt uit:
Daarnaast ontvang je regelmatig e-mails van LinkedIn met daarin interessante vacatures. Dit onder het mom van ‘Beste, bedrijf X is op zoek naar kandidaten zoals jou’. Erg effectief want ondanks dat je niet op zoek ben naar een baan zie je toch met regelmaat deze e-mails voorbij komen. Wanneer je een gesponsorde vacature plaatst op LinkedIn zal ook jouw vacature worden meegenomen in dit overzicht.
Wanneer je vervolgens op het kopje ‘vacatures’ klikt in LinkedIn zie je een volledig overzicht van vacatures. Hier kun je als LinkedIn gebruiker zoeken op functietitel of bijvoorbeeld de vestigingsplaats of een combinatie hiervan. Belangrijk dus dat de titel die je gebruikt bij je LinkedIn advertenties bekend is bij de doelgroep. Wanneer je budget inzet om jouw vacature te promoten komt je vacature ook in dit overzicht voorbij.
Bovenstaande voorbeelden laten dus zien waar je vacature allemaal zichtbaar is wanneer je bij LinkedIn een gesponsorde vacature plaatst. Houd hierbij in je achterhoofd dat je zelf kunt bepalen bij wie je wilt dat je vacature zichtbaar is. Zo kun je je budget dus ook nog eens heel effectief inzetten.
Hoe meer budget hoe meer zichtbaarheid
Je kunt je voorstellen dat met de groei van LinkedIn er ook steeds meer vacatures worden geplaatst. Het aantal keren dat vacatures aan potentiële kandidaten worden getoond wordt zo natuurlijk steeds kleiner. Simpelweg betekent dit dat jouw vacatures minder vaak door potentiële kandidaten worden gezien. Gelukkig kun je hier, door extra budget beschikbaar te stellen, veel meer uit halen. Door een extra budget toe te voegen aan je vacature plaatsing wordt de vacature vaker aan de relevante doelgroep getoond en is de kans dus groter dat je ideale kandidaat je vacature voorbij ziet komen. Het budget geeft de vacature dus eigenlijk een extra boost. Uit onze ervaring blijkt, dat bij het toevoegen van extra budget, de cost per click ook nog eens daalt. Een logisch gevolg wanneer je vacature vaker wordt weergegeven.
Snapchat
Snapchat in recruitment; bereik je doelgroep!
De wereld waarin we leven verandert op online gebied enorm snel. Ook binnen recruitment is er veel gaande op het gebied van online marketing. Dit zie je terug in de manier waarop we informatie vergaren, de manier waarop we solliciteren en vacatures bekijken. Daarnaast lijkt het internet, in het bijzonder social media, steeds vaker gebruikt te worden voor het vertellen van een verhaal en het laten zien wie je als organisatie bent.
Visuele media wordt steeds populairder binnen recruitment en dan voornamelijk op het gebied van job advertising en employer branding. Foto’s en video’s trekken meer kandidaten aan bij het plaatsen van vacatures dan ooit te voren. 51% van de kandidaten geeft zelfs aan dat ze een organisatie die vacatures plaats met beeld of een video aantrekkelijker vinden dan een vacature die geen beeld of video bevat. Beeld heeft daarnaast niet alleen effect op het aantal sollicitaties van potentiële kandidaten maar lijkt ook te zorgen voor vertrouwen. Hoe beter je vacatures er visueel uitzien hoe professioneler je organisatie er naar buiten toe uitziet.
Snapchat wat?
Snapchat is zo’n social media kanaal waar beeld en video centraal staan. Voor degene die Snapchat niet gebruiken, dit is een app waarbij je foto’s en video’s kunt versturen. Als je het zo omschrijft lijkt het niet heel veel anders dan de bestaande video en foto apps maar Snapchat is toch een tikje anders. Het verschil zit hem er echter in dat de berichten die je verstuurt slechts 1-10 sec in beeld zijn. Met de replay knop kun je één keer per dag een foto nog een keer bekijken. Het blijkt vooral populair onder tieners. In Nederland blijkt dat van de 12- tot 19-jarigen 71% de app heeft geïnstalleerd. Bij 20 – tot 29 jarigen ligt dat percentage op 28%. Van de Nederlanders in de leeftijd van 50 tot 64 jaar heeft slechts 2 % Snapchat op zijn telefoon. Zoals je ziet is Snapchat ontzettend populair onder de generatie Z.
Wil je jonge kandidaten aantrekken dan is Snapchat dus een uitstekend middel. De jongeren van tegenwoordig ontvangen graag informatie door ergens op te klikken. Door het hoge informele gehalte kun je je kandidaten engagen op een relaxte en casual manier.
Het bereiken van je doelgroep op Snapchat
Snapchat is uitstekend voor storytelling, een fenomeen dat tegenwoordig erg hot is. En terecht. Op deze manier kan je echt een beleving neerzetten. Ook binnen recruitment begint storytelling een steeds belangrijkere rol te spelen. Het simpelweg plaatsen van een vacature op je website is gewoon niet meer voldoende. Kandidaten willen weten bij wat voor bedrijf ze solliciteren, welke mensen er werken, hoe hun werkdag eruit komt te zien, etc.. Uiteraard kun je dit verpakken in een vacaturetekst maar beeld spreekt toch net iets meer. Snapchat is een voorbeeld van een app waar je dit allemaal in kwijt kunt en op een informele manier kunt werken aan je employer brand. Door middel van Snapchat stories kun je er zelfs een heel verhaal omheen bouwen met beeld en video. Je hebt daarvoor binnen recruitment eigenlijk maar twee componenten nodig; het verhaal van je organisatie en de mensen binnen je organisatie. Snapchat zorgt er uiteindelijk voor dat jouw verhaal bij je volgers terechtkomt. Het Snapchat principe draait echt volledig om het moment. Het delen van dagelijkse content zorgt ervoor dat je een bepaalde doelgroep opbouwt die je op deze manier aan je kunt binden. Maar wat is interessante content om te delen op Snapchat?
Promoot je vacature
Een vacature die je maar 1-10 seconden in beeld ziet, is niet de meest voor de hand liggende manier om een vacature te promoten. Echter kun je met Snapchat stories een verhaal vertellen en kun je bijvoorbeeld een samenvatting van de vacature posten onder ‘story’. Wanneer je dit op een goede manier doet kun je hier een creatief verhaal omheen bouwen en volgers meenemen in je recruitment-campagne. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Online Marketing Medewerker dan kun je gedurende de dag verschillende foto’s plaatsen over de inhoud van de functie. Je kunt de titel van de functie toevoegen aan je ‘story’. Vergeet hierin niet de link te vermelden waar de kandidaten op kunnen solliciteren om ze daadwerkelijk ook tot actie aan te zetten. Het promoten van je vacature via Snapchat is een originele manier en binnen recruitment een geheel nieuwe manier. Opvallen doe je dus zeker!
Influencer take-over
Op Instagram zie je steeds vaker hoe een influencer voor een dag een account ‘overneemt’. De gehele dag worden er door de influencer foto’s en video’s geplaatst op het account van de organisiatie. Hunkemöller doet dit bijvoorbeeld heel sterk met presentatrice en model Sylvie Meis. Zo nu en dan neemt ze het Snapchat account van Hunkemöller over om foto’s en video’s te delen van bijvoorbeeld de nieuwe collectie. Een originele manier om eens andere content te delen. Binnen recruitment zou dit ook prima kunnen werken en is het een leuke manier om te laten zien waar bijvoorbeeld de Customer Success Manager zich die dag bevindt. Is hij of zij bijvoorbeeld aanwezig op een interessant event dat jullie organiseren dan is het voor volgers erg leuk daar online bij te kunnen zijn door middel van foto’s en video’s op Snapchat. Op deze manier bind je ook nog eens je volgers aan je en neem je ze mee in jouw verhaal.
Een kijkje in de keuken
Potentiële kandidaten zijn ontzettend nieuwsgierig naar wie hun eventuele nieuwe werkgever en collega’s worden. Een goede manier om een interne recruitment-campagne op te stellen is een ‘kijkje in de keuken’ te geven op Snapchat. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het kantoor en de medewerkers te filmen. Heb je bijvoorbeeld collega’s die een afspraak hebben op een leuke locatie? Dan is dit natuurlijk erg leuk materiaal om te delen. Een andere creatieve manier om te laten zien wie je als organisatie bent, is bijvoorbeeld door tips of andere inhoudelijke content te delen via Snapchat.
Laat kandidaten hun creativiteit tonen
Wil jij kandidaten werven voor een digitale functie dan is Snapchat een originele manier om je kandidaten te testen. Je kunt ze laten pitchen door hun video te delen via Snapchat. Zo weet je gelijk hoe goed hun digitale skills zijn en hoe creatief ze zijn. Omdat de video na 10 seconden ook weer verdwijnt moeten ze ervoor zorgen dat ze gelijk je aandacht hebben.
Deel exclusieve content
Heb je moeite met het opbouwen van volgers op Snapchat? Dan is het bijvoorbeeld interessant om op Snapchat echt alleen exclusieve content te delen die je bijvoorbeeld niet op andere social media kanalen ziet. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe functie beschikbaar? Laat hiervan dan een sneak preview zien op Snapchat. Wanneer je dezelfde functie pas de volgende dag op al je andere kanalen deelt, hebben de volgers op Snapchat ook echt het gevoel dat ze iets extra’s krijgen.
Met bovenstaande ideeën hebben we je laten zien hoe je Snapchat in kunt zetten binnen je recruitment-campagne. Snapchat is een originele manier om je advertenties te promoten en aan je employer brand te werken. Het is daarnaast gratis dus zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. Heb je Snapchat gedownload, kijk dan eerst gewoon even rond hoe je doelgroep zich gedraagt.
5 tips om Instagram in te zetten in recruitment
Instagram komt met een nieuwe update: een zakelijk account voor bedrijven die actief zijn op het sociale medium. Wat eerder al bij Facebook kon, is op Instagram ook een mogelijkheid geworden. Met slechts één druk op de knop kun je overstappen naar een zakelijke pagina, waardoor je toegang hebt tot heel wat extra opties. Maar wat houden deze extra opties precies in en is deze verandering ook daadwerkelijk een verbetering voor recruitmentland?
Zakelijk Instagram account
In een eerdere blogpost gaven wij 5 tips om personeel te werven via Instagram. Een van die tips is bijvoorbeeld om een werken-bij-instagram pagina aan te maken. Toch zat er vooralsnog een nadeel aan recruiten specifiek via dit medium: Terwijl je bij een zakelijk profiel op Facebook onder andere kan zien hoe vaak berichten worden bekeken, in welke mate je profiel wordt bezocht en hoeveel personen het bericht heeft bereikt, kon je bij Instagram slechts zien hoeveel volgers je had en hoeveel personen een foto of video hebben geliket. Daar is nu verandering in gekomen. Tegenwoordig kan je namelijk je normale profiel op Instagram omzetten naar een zakelijk account. Hierdoor krijg je, net als bij Facebook, toegang tot de statistieken van jouw berichten en pagina. Zo kan je zien welke berichten het meeste bereik en effect hebben en hoe vaak je pagina wordt bekeken. Naast de statistieken is er ook meer informatie over je volgers beschikbaar: Je kan bijvoorbeeld zien hoe laat ze actief zijn, waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in het gedrag van potentiële kandidaten en kun je hier je recruitmentactiviteiten op afstemmen. Het is overigens wel noodzakelijk om óók een Facebook-account te hebben: de twee pagina’s worden namelijk aan elkaar gekoppeld. Verder kan je nu ook een button toevoegen met je gegevens, zoals een telefoonnummer en/of e-mailadres. Zo kunnen kandidaten eventueel gelijk contact met je opnemen.
De voordelen voor recruitment
Doordat de statistieken te raadplegen zijn, krijg je veel meer inzicht in het bereik van je posts. Je kan achterhalen of bepaalde content het goed doet: Doen bijvoorbeeld video’s het beter dan foto’s? Hier kan je je volgende berichten vervolgens op aanpassen. Tevens krijg je, zoals gezegd, meer informatie over je volgers en hun gedrag. Doordat je weet waar ze vandaan komen en wanneer ze actief zijn, kun je daar in je volgende posts rekening mee houden. Doordat je je zo beter kan afstemmen op de doelgroep, leidt dit tot een groter bereik van je berichten en daardoor wellicht ook tot een groter aantal sollicitanten.Daarbij is het omzetten van een persoonlijk profiel naar een zakelijke geheel gratis en leent het zich dus ook prima voor bedrijven die het eerst even willen uitproberen. Bovendien kan je het zakelijke pagina weer eenvoudig omzetten naar een ‘normaal’ profiel: Hierdoor zit je nergens aan vast en kan je altijd makkelijk terug als het niet bevalt.
De nadelen
Naast al deze voordelen is er ook sprake van een aantal nadelen wat betreft een zakelijk account op Instagram. Sinds een paar jaar is Instagram eigendom van Facebook. Wil je een zakelijk Instagram-account, dan is het noodzakelijk om tevens een Facebookpagina te hebben. Daarnaast moet je bij een zakelijke Instagrampagina, net als bij Facebook, betalen wanneer je een bericht wil promoten.
Verandering = verbetering?
Vooral wanneer je een werken- bij-Instragram account hebt, geeft dit je heel veel meer inzicht in het gedrag van potentiële kandidaten. Door de informatie die je normaal gesproken niet had, wordt het een stuk makkelijker om te zorgen dat je berichten meer bereik hebben en dat ze beter aansluiten bij de doelgroep.
5 tips om Instagram in te zetten in recruitment
Social hiring is de laatste jaren een algemeen begrip geworden. Waar we voorheen voornamelijk LinkedIn en Twitter gebruikten om onze vacatures te promoten, zie je nu ook andere kanalen voorbij komen zoals Snapchat en Instagram. Deze kanalen zijn niet alleen geschikt om je vacatures te promoten maar zijn ook nog eens een prima kanaal om aan je employer brand te werken. Neem Instagram, een relatief nieuw social media kanaal binnen recruitment waar veel bedrijven dan ook nog hun weg in moeten vinden.
Eerlijk is eerlijk, op Instagram draait alles om beeld. Hoe aantrekkelijker je video’s of foto’s eruit zien, hoe groter de kans is dat je foto wordt geliked en je zo meer volgers trekt. Zo heb je zelfs de meest Instagrammable plaatsen in de wereld, de meest Instagrammable restaurants en noem het maar op. Feit is dat alles om de picture perfect draait op Instagram. Binnen recruitment is dit dan ook niet anders. Wil jij Instagram inzetten als recruitmentmiddel zorg er dan voor dat alles klopt!
Tip 1: Laat je volgers kennis maken met je collega’s
Potentiële kandidaten zijn altijd erg nieuwsgierig wie hun nieuwe collega’s zullen zijn. Instagram leent zich er prima voor om te laten zien wie je nieuwe collega’s zijn en misschien nog leuker, hoe hun werkdag eruit ziet. ING – @werkenbijing doet dit erg leuk door foto’s van collega’s te plaatsen wanneer ze bijvoorbeeld op business trip zijn. Niet alleen leuk voor potentiële collega’s maar ook erg leuk om intern meer draagvlak te creëren.
Tip 2: Stel een werken-bij-Instagram-account op
Plaats je regelmatig vacatures of wil je bouwen aan je employer brand op Instagram? Dan is het handig om hiervoor een apart Instagramkanaal op te zetten. De vaak recruitment-gerelateerde content sluit zo perfect aan bij je volgers. Op je ‘standaard’ Instagram-account kun je content blijven delen die voor elke doelgroep interessant is. Een organisatie die echt een sterke beleving neerzet op Instagram is Defensie. Met hun @werkenbijdef Instagram- account richten ze zich volledig op recruitment door foto’s en video’s te delen van collega’s maar ook van openstaande vacatures. Het sterke beeldmateriaal van Defensie draagt zeker bij aan het aantal volgers.
Tip 3: Gebruik video’s
Het gebruik van video is erg creatief en hoeft niet altijd veel te kosten. Juist door bijvoorbeeld je collega’s een leuke video in elkaar te laten zetten is enerzijds persoonlijk en geeft anderzijds ook nog eens een kijkje in de keuken. ABN Amro geeft op een originele manier met hun Instagram-account @werken_abnamro een kijkje in de keuken en laat eigen werknemers figureren in de filmpjes. Zo zijn er verschillende filmpjes over wat dragen je collega’s? Wat eten je collega’s? etc. Erg origineel en zo leer je je toekomstige collega’s ook nog eens kennen.
Tip 4: Wees creatief
Bij Instagram staat creativiteit voorop en hierdoor maak je ook echt het verschil. Een leuk voorbeeld van een creatief Instagram-account is die van Modemusthaves – @modemusthaves. Toen ze op zoek waren naar een stagiaire (online) marketing, PR & social hebben ze op een originele manier de toekomstige collega’s weergegeven; de collega’s zijn namelijk met de hand getekend. Erg persoonlijk en creatief! Het succes van de creativiteit van de post zie je ook terug in het aantal likes en de interactie.
Tip 5: Spreek je doelgroep aan
Zoals bij alles wat je in recruitment doet, is het belangrijk je doelgroep aan te spreken en dus doelgroepgericht te schrijven. Zowel in je vacaturetekst als op Instagram. Wanneer je in een vacaturetekst bijvoorbeeld de soort werkzaamheden belicht, kun je dit ook in een foto of video weergeven. Het @werkenbijalbertheijn Instagram-account speelt hier goed op in door medewerkers te laten vertellen waarom ze hun baan zo leuk vinden. Potentiële kandidaten hebben zo een duidelijk beeld van de functie en van de organisatie.
WhatsApp is bezig aan een opmars op de sollicitatiemarkt. Wie een vacature ziet, kan die via het ‘dorpsplein van vandaag’ naar zijn vrienden sturen. Voor de werkgever een snelle en goedkope oplossing.
Bij de Albert Heijn in Middelburg is een nieuwe vakkenvuller nodig. Via WhatsApp geeft de teamleider het door aan zijn ploeg. Hij doet er een linkje met de vacature bij. Vanaf dat moment gaan zo’n twintig vakkenvullers het bericht rondsturen. Wel selectief natuurlijk, want als ze er een lanterfanter bij halen, moeten ze zelf harder werken, aldus Rene Herremans, Manager Employer Branding, bij Albert Heijn. Rene is verantwoordelijk voor de werving en reputatie van Albert Heijn als werkgever. “Binnen de kortste keren bereiken we zo honderd jongeren in de buurt”. De supermarkt is een van de eerste Nederlandse bedrijven die WhatsApp inzet voor het vinden van nieuw personeel.
Rene gaat verder: “Vooral voor bijbaantjes hebben we ambassadeurs nodig die hun vrienden via WhatsApp tippen dat er een nieuwe caissière of verkoper wordt gezocht. Jongeren communiceren veel via WhatsApp en wij volgen ze daarin. Het gaat snel en het is goedkoop, want ze delen de vacatures gratis met hun netwerk. Dat doen ze selectiever dan via openbare kanalen zoals LinkedIn of Twitter. We verwachten dat medewerkers die via WhatsApp bij ons solliciteren dan ook beter bij onze winkel passen en langer blijven.”
Voorlopig zet Albert Heijn WhatsApp vooral in voor bijbanen. Maar als de trend doorzet, is de kans groot dat de supermarktketen vaker gaat werven op deze manier. Uit de grafieken blijkt dat 74 procent van de jonge sollicitanten die mobiel zijn getipt over een baan via WhatsApp naar de AH-site zijn gegaan. 40 procent heeft die nooit eerder bezocht en één op de tien besluit te solliciteren. Hoopgevende cijfers, vindt Herremans.
Loopbaandeskundige Aaltje Vincent, bekend van boeken als Jobmarketing 2.0, volgt met bovengemiddelde interesse hoe WhatsApp een plaats verovert op de sollicitatiemarkt. “Het is nog laagdrempeliger en dichter op de huid dan Twitter of Facebook. En meer privé. Je wilt niet altijd openlijk zeggen: is dit iets voor jou? Als je ergens een vacature ziet, kun je meteen een fotootje schieten en doorsturen. Hoor je in het nieuws dat ergens banen vrijkomen, dan app je dat gauw naar iemand die een baan zoekt in die sector.”
Ruim 60 procent van de Nederlanders die werken, heeft al een LinkedIn-profiel. “Maar het blijft ingewikkeld om daar je weg in te vinden. Ik was vanochtend bij een bijeenkomst voor mensen in de bijstand in Zwolle. Sommigen vertelden me dat ze er tegen opzien met LinkedIn aan de slag te gaan. Met WhatsApp kunnen ze wel al overweg. Als ze ergens opvangen dat er vacatures zijn en die mobiel met elkaar delen, zijn ze al een heel eind. Wat dat betreft is WhatsApp net het dorpsplein van vroeger.”
- Houd je status zakelijk. ‘Geen frivoliteiten die een verkeerde indruk kunnen wekken. Bijvoorbeeld dat je overdag liever slaapt of net op je kop staat. Noem je beroep of verwijs naar je LinkedIn.’
- Zet er een professionele foto bij, liefst dezelfde als op LinkedIn. ‘Trek geen gekke bekken, draag geen zonnebril en neem niet net een slok van je biertje.’
- Spreek je voicemail kort en zakelijk in. ‘Zet geen gekke stem op en roep niet: Hee hallo! Je kunt wel toevoegen: ‘Heeft u me dringend nodig, stuur dan een WhatsApp.’