Moet je blijven investeren in recruitment marketing tijdens de 'coronacrisis'?

Bij steeds meer bedrijven heerst de vraag of het zinvol is om te blijven investeren in marketingcampagnes. Ja, zo blijkt uit onderzoek.

Dit is geen WC-eend/WC-eend verhaal. We hebben het antwoord niet zelf bedacht. Adformatie, een blog gevolgd door vele marketeers, kwam met best wel een verrassend antwoord. Gastschrijver Fons van Dijk geeft daar antwoord op de vraag of het zinvol is om te blijven investeren in marketing tijdens de ‘coronacrisis’ – of zelfs de ‘coronarecessie‘ op basis van onderzoek naar grote recessies in de voorbije 100 jaar. Let op, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is een interessante case. Hoe pas je zijn antwoord toe op recruitment marketing?

Meer passieve kandidaten

In crisistijden stellen consumenten hun aankooproutines en prioriteiten bij. In plaats van dat je een A-merk koopt, kies je toch het huismerk, omdat je dan 4 in plaats van 3 potjes krijgt. Nice-to-haves worden overgeslagen – er wordt beter nagedacht over aankopen.

Hetzelfde effect zie je bij baanzekerheid of werkzekerheid. Want waarom zou je van baan switchen als je nu de zekerheid hebt van een salaris?

VONQ image showing the AIDA process

AIDA-model

Professoren en economen zijn het er over eens dat er een zogenaamde coronarecessie plaats gaat vinden. Grote kans dat dit op korte termijn gaat leiden tot meer passieve kandidaten. Mensen die op zich wel willen solliciteren, maar niet op zoek zijn. In deze blog leggen we je uit hoe je je kan richten tot deze passieve kandidaten.

Moet je dan dus investeren in Awareness?

Voor merken die te lang afwezig blijven (online, in tijdschriften, tv, etc.) geldt het spreekwoord ‘uit het oog, uit het hart’. Als je dus een sterk werkgeversmerk hebt opgebouwd moet je zeker niet ineens stoppen met je marketing.

Professor Gerard J. Tellis (Marshall School of Business, Los Angeles) zegt: Bedrijven die meer in reclame investeren tijdens een recessie zien hun verkoop, marktaandeel en winst toenemen tijdens en na een recessie. Verschillende studies toonden aan dat de reclamestrategie tijdens een recessie ook vele jaren later nog steeds een positief effect had. 

Er is zelfs een (logisch) argument om zelfs méér te gaan adverteren in tijden van crisis – dat bedrijven doeltreffender campagne kunnen voeren, omdat er gewoonweg minder concurrentie is van andere campagnes. Als anderen minder adverteren, steek je er sneller bovenuit als adverteerder of werkgever. 

Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de introductie van de eerste generatie Volvo XC60 in de nasleep van de bankencrisis in het najaar van 2009. Een van de meest succesvolle marketingcampagnes ooit van Volvo.

Volvo ging, zeker voor hun begrippen, helemaal los op marketinggebied in moeilijke tijden. De XC60 werd een enorm verkoopsucces. Het antwoord is dus helder: Ja, blijf investeren.

Maar wat als mijn budget wordt teruggeschroefd of zelfs wordt afgenomen?

  • Target beter

Probeer jezelf extra te verdiepen in de doelgroep. Wie weet kom je er wel achter dat de kanalen die je nu gebruikt niet toereikend zijn om jouw doelgroep te bereiken. Op dit moment is 71% van de Pinteresters vrouwelijk. Op LinkedIn is dit aantal 43%. Van de LinkedInners is 24% is millennial (tussen de 18 en 24). 72% van de tieners zit op Instagram. En vraag je af, nu meer dan ooit tevoren: ‘Richt ik mij op actieve of passieve kandidaten?’.

Denk dus goed na of het zin heeft om bepaalde functies uit te zetten op alle social media. Ditzelfde geldt voor grote jobboards en niche kanalen. Soms levert het betere (en goedkopere) kandidaten op door minder te investeren in Monster of Indeed en een uitstapje te maken naar nichekanalen. Als zeker-niet-actief-werkzoekende marketeer zit onderschrevene vaker op Adformatie, Marketingfacts en Emerce. Waarom kijken op Monster of Indeed als je niet op zoek bent? De grote jobboards gebruik je eigenlijk pas als je actief op zoek bent naar een nieuwe baan.

  • Optimaliseer

Zorg ervoor dat je je website optimaliseert voor bijvoorbeeld Google for Jobs. Als iemand op een vacature zoekt, ben jij vindbaar en zichtbaar. Dit hoeft niets te kosten, behalve een tijdinvestering.

  • Neem het heft in eigen handen!

Ietwat extreem, maar als investeren geen mogelijkheid is, kun je het nog altijd over een andere boeg gooien. Nature’s Pride nam het heft in eigen handen en kreeg de cost-per-hire met 80% naar beneden.

Conclusie

In zijn conclusie schrijft Fons van Dijk dat investeren dus daadwerkelijk zin heeft, soms nog meer dan in ‘normale’ tijden. Wel moet je zorgen dat je bereikbaar blijft. Een crisis is een moment van waarheid voor elke relatie tussen een merk en zijn klanten.

Dit geldt natuurlijk ook voor recruiters. Wees eerlijk, transparant en zorg dat je vindbaar bent. 

Lees hier de volledige blog op Adformatie

Heb je hulp nodig? Vraag dan vrijblijvend advies aan.

VONQ