Hoe Lidl 375 sollicitanten verkreeg in slechts 2 maanden

Met zo’n 8000 winkels in ruim 23 landen behoort Lidl tot één van de grootste supermarktketens van Europa. Bovendien is het ook nog steeds een groeiende organisatie, wat zorgt voor een doorlopende vraag naar personeel. Marco Dalmeijer, senior employer branding specialist bij Lidl Nederland, vertelt: “Door onze snelle groei zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s als supermarktmanagers”. VONQ ondersteunde hen bij het aantrekken van nieuwe supermarktmanagers en bij het boosten van het employer brand.

Goede supermarktmanagers zijn schaars. En wanneer je deze doelgroep weet te bereiken, moet je ook zorgen dat ze uiteindelijk solliciteren. Lidl wist de doelgroep door deze funnel te trekken en ze over te laten gaan van awareness van Lidl als werkgever tot de uiteindelijke action: het solliciteren. VONQ ondersteunde hierbij door meerdere touchpoints te creëren. Dalmeijer licht toe: Wij hebben de website heel gericht, aan de hand van candidate persona’s, getarget. In campagnevorm en op specifieke doelgroepen, waaronder die van supermarktmanagers hebben we voornamelijk ingezet  op online media. Denk aan: Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn, bannering via niche media, mobile advertising, een Google-campagne in display, search en remarketing. De bijbehorende mediacampagne heeft in totaal 2 maanden gelopen.”

Storytelling bij het boosten van het employer brand

Storytelling speelde een grote rol tijdens de employer branding campagne. Lidl liet huidige werknemers aan het woord om te vertellen wat hun drijft en wat er zoal bij hun werkzaamheden komt kijken. Op die manier krijgen potentiële kandidaten een goed beeld van wat werken bij Lidl precies inhoudt. Dalmeijer benadrukt dat de storytelling campagne voor erg veel enthousiasme bij huidige werknemers heeft gezorgd: “We konden merken dat de campagne echt leefde onder de medewerkers: ze deelden allemaal trots hun verhalen op sociale media en ook intern werd er veel aandacht aan besteed. Echt een opkikker voor alle collega’s, die ook onze interne boodschap ‘Samen maken we Lidl’ onderstreept.”

De stories werden vervolgens naar buiten gebracht, onder andere via een speciale nieuwsbrief met daarbij de link naar de betreffende vacature. Deze nieuwsbrief leverde 472 clicks op naar de landingspagina.

Bannering om de passieve doelgroep te bereiken

Naast storytelling, adviseerde VONQ ook om bannering in te zetten op nichekanalen, zoals Distrifood. Dalmeijer vertelt: “Door bannering in te zetten op nichekanalen, bereikten we naast de actief zoekende doelgroep ook meteen de passieve doelgroep: De doelgroep die niet per se op zoek is naar een nieuwe baan, maar wel openstaat voor eventuele kansen op de arbeidsmarkt.” Dit deel van de doelgroep is op deze nichekanalen te vinden, omdat ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar relevante content. Bannering op nichekanalen leidde tot 11.007 clicks naar de landingspagina. Zowel storytelling als bannering bleken dus goede manieren te zijn om potentiële kandidaten van awareness naar interest en desire te bewegen.

Social media en job marketing

Ook Social Media bleek succesvol. Niet alleen zakelijk netwerk LinkedIn werd ingezet, maar ook de minder zakelijke platformen Facebook, Twitter en Instagram. Op deze social media werd zowel een advertentie als een video gedistribueerd. In totaal wisten we 205.880 mensen te bereiken via social media. Dit leidde tot 3100 clicks op de vacature en 684 clicks op de video. Dit verschil is te verklaren doordat de potentiële kandidaten de video eerst moet afkijken voordat er doorgeklikt kan worden.

Voor de distributie van de vacature zijn zowel generieke-, als niche-, als lokale vacaturesites ingezet. Deze laatste is een belangrijke aanvulling, omdat supermarktmanagers vaak op regionaal niveau naar een baan zoeken. Door de inzet van verschillende kanalen creëer je meerdere touchpoints en bereik je verschillende doelgroepen: de actieve doelgroep, de passieve doelgroep en potentiële kandidaten in de regio. Daarnaast bereik je deze doelgroepen ook steeds op verschillende levels: Waar de doelgroep bij het zien van een eerste touchpoint zich waarschijnlijk nog in de awareness-fase bevindt, converteert deze bij de volgende touchpoints en uiteindelijk bij het zien van de vacature naar de action-fase. In totaal zijn er 8 jobboards ingezet, wat heeft geleid tot 374 clicks op de solliciteerbutton. 1 op de 4 mensen heeft vervolgens de sollicitatie ook daadwerkelijk afgerond.

Impact van de campagne

De campagne heeft geleid tot een stuk meer sollicitaties. Dalmeijer vertelt: “De website heeft in de campagneperiode van 2 maanden 857.605 mensen bereikt en 27.298 mensen naar de website geleid. Van hen hebben 375 mensen gesolliciteerd. Mooie resultaten, voor een relatief korte campagne”. Ook de kwaliteit van de sollicitaties nam toe, merkte hij vanuit de recruiters: “Door de expertise van onze bureaus hebben we heel specifiek kunnen targetten – en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In korte tijd en met een beperkt budget hebben we een omslag gerealiseerd in zowel de employer branding als in de selectieve werking. Onze recruiters merken nog steeds dat de organische aanwas van nieuwe supermarktmanagers hoger is dan vóór de campagneperiode.”

Zelf aan de slag!

Benieuwd hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken? Vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend advies aan!

VONQ