Overheid suf en oubollig? Gemeente Eindhoven denkt daar anders over en weet hoogopgeleid talent te vinden en te binden
Binnen 3 weken 50 hoogopgeleide kandidaten
Een overheidsinstituut suf en oubollig? Dit imago klopt allang niet meer, maar is vaak wel het beeld dat mensen hebben van organisaties in deze branche. Ook Gemeente Eindhoven ziet dit terug bij hun potentiële kandidaten. Ellen Vervest en Evelyn Janssen, beide Specialist Recruitment en Employer Branding, vertellen hoe zij dit stereotype beeld aanpakken door Gemeente Eindhoven als aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten en hoe zij hoogopgeleid talent aantrekken door de inzet van online marketing.
De grootste uitdaging: Het aantrekken van hoogopgeleid talent
Gemeente Eindhoven heeft 2000 medewerkers en ruim 200 open vacatures per jaar. Deze zijn veelal uniek en hebben vaak een bijzonder profiel. Ellen licht toe: “De meeste vacatures zijn voor hoogopgeleiden met een specialistische achtergrond. Het aantrekken van deze doelgroep is onze grootste uitdaging. We merken dat dit vooral komt doordat ze enerzijds Gemeente Eindhoven als werkgever niet kennen en anderzijds doordat ze een verkeerd beeld hebben van werken bij onze organisatie. En dat terwijl we veel pluspunten hebben: Zo is er bij ons veel ruimte voor eigen initiatief, hanteren we flexibele werktijden en thuiswerkopties en is de sfeer informeel. Ook is het werk vaak heel tastbaar doordat we veel bezig zijn met projecten in de stad.”
Stap 1: Het versterken van het employer brand om de doelgroep kennis te laten maken met Gemeente Eindhoven als werkgever
Evelyn vertelt: “Om te zorgen dat het beeld dat mensen van onze organisatie hebben te verbeteren en te versterken, zijn we afgelopen jaar begonnen met het ontwikkelen van ons werkgeversmerk. We hebben daarom onze werken-bij-site www.werkenbijeindhoven.nl opgezet, de zichtbaarheid op social media vergroot en hebben we video’s gemaakt. Ook hebben we intern een campagne opgezet om ervoor te zorgen dat onze eigen mensen laten zien dat ze trots zijn om bij Gemeente Eindhoven te werken om vervolgens dit beeld ook over te dragen naar de buitenwereld.”
Stap 2: Online recruitment marketing om de doelgroep over de streep te trekken om te solliciteren
Ellen vertelt over hoe de werving er zo’n twee jaar geleden aan toe ging: “We deelden onze vacatures op verschillende kanalen waarvan we het vermoeden hadden dat die succesvol waren. Eigenlijk een vrij standaard aanpak. Nu kijken we samen met VONQ naar welke doelgroep we willen bereiken, wat voor vacatures we open hebben staan en welke kanalen daarbij passen. We zetten nu dus heel gericht kanalen in waardoor we schaarse doelgroepen veel beter kunnen bereiken, met name doordat we nu ook goed zichtbaar zijn op de nichemarkt. En nu dus gebaseerd op data in plaats van op vermoedens.”
100% van de vacatures die we via VONQ uitzetten hebben we tot nu toe allemaal ingevuld
“We besparen aardig wat tijd doordat we geen losse contracten meer hoeven af te sluiten met verschillende vacaturesites”, aldus Ellen. “Door (VONQ) Job Marketing te gebruiken hebben we veel meer inzicht gekregen in de doelgroepen en in de nichemarkt.“
Case: Vacature stedenbouwkundige
Recentelijk hebben Evelyn en Ellen een vacature uitgezet op verschillende kanalen voor Stedenbouwkundige. Binnen 3 weken leverde dat het volgende resultaat op:

Evelyn licht toe: “Binnen drie weken hadden we bijna 50 reacties die, op een enkeling na, ook allemaal kwalitatief voldeden aan het profiel dat we zochten. We zien dus het aantal reacties omhoog gaan, maar ook de kwaliteit van de kandidaten. 100% van de vacatures die we via VONQ uitzetten hebben we tot nu toe allemaal ingevuld!”
Zelf aan de slag!
Ook je vacatures vervuld krijgen door meer en kwalitatief betere kandidaten aan te trekken? Neem dan gratis contact op en krijg een gratis en vrijblijvend advies hoe jij jouw employer brand kunt versterken en welke kanalen jij in moet zetten om je vacature onder jouw doelgroep te verspreiden!