Maakt taal het verschil?
Dat een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking een grote kennis heeft van de Engelse taal, wil niet zeggen dat het verstandig is om een vacaturetekst ook in het Engels te publiceren. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat Engelse vacatureteksten drempelverhogend kunnen zijn voor sollicitanten. Om te ontdekken of dit echt zo is, ga ik in dit artikel verder in op de vraag wat het effect is van een Engelse vacaturetekst wanneer je een Nederlandse kandidaat zoekt.
Kandidaat wordt vergeten
‘Onze voertaal is Engels’, ‘Iemand moet toch Engels kunnen’, ‘Het geeft ons bedrijf een internationale uitstraling’. Dat zijn redenen die ik vaak voorbij hoor komen wanneer de vraag wordt gesteld waarom er is gekozen voor een Engelse vacaturetekst. Deze argumenten zijn naar mijn mening stuk voor stuk op het bedrijf gericht en niet op de sollicitant. Dit kan verklaren waarom er uit eerder onderzoek is gebleken dat vacatures stukken minder presteren als deze in het Engels geschreven zijn.
Onze ervaring
Dit is de aanleiding om te kijken welk effect de Engelse taal heeft bij het zoeken naar een Nederlandstalige kandidaat die ook nog eens in Nederland moet wonen. Een representatief voorbeeld hierbij is een Engelstalige vacature vanuit een internationaal georiënteerd bedrijf, maar wel gevestigd in Nederland. Hierin vragen ze een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Ook wordt er in de tekst specifiek aangegeven dat iemand woonachtig moet zijn in Nederland.
Resultaten
In totaal zijn er 180 clicks op de sollicitatiebutton geweest en hebben er uiteindelijk 63 kandidaten gesolliciteerd. Wanneer ik analyseer hoeveel sollicitanten er dan ook daadwerkelijk uit Nederland komen, geeft dit het volgende resultaat:
Slechts één vijfde is Nederlandstalig en woonachtig in NL
De uitslag geeft aan dat slechts één vijfde van alle sollicitanten Nederlandstalig is en in Nederland woont. De overige kandidaten (80%) sluiten dus niet aan op de gevraagde eisen wat betreft de beheersing van de Nederlandse taal en of iemand woonachtig is in NL.
De taal maakt verschil
Zoek je een kandidaat die de Nederlandse taal goed beheerst en woonachtig is in Nederland? Dan blijkt uit dit voorbeeld en eerder onderzoek dat je met een Engelse vacaturetekst niet het optimale resultaat behaalt. Eigenlijk ook heel logisch. Want als je vanuit de sollicitant denkt is het niet meer dan fatsoenlijk om hem in zijn/haar eigen taal aan te spreken.