Hoe bereik je de steeds schaarser wordende technische doelgroep?
De vakantie zit er voor de meesten weer op en dus is het weer tijd om aan de slag te gaan, zo ook voor de technici. Onder technici scharen we o.a. bouwkundigen, werktuigbouwkundigen, civiele technici, etc. De laatste tijd zien we steeds meer berichten voorbij komen dat er een tekort aan technici zal ontstaan. Mede door de vergrijzing en het slechte imago van de totale branche. Hoe je het ook wendt of keert; feit is dat er op de een of andere manier een tekort aan technici zal ontstaan of in sommige gevallen al is.
Op de juiste momenten en plekken zichtbaar zijn
Eerder werden we om de oren geslagen met berichten over hoe de technische sector, en hoe de bouwsector in het bijzonder, in een opwaartse spiraal zit. Je zou daardoor verwachten dat de sector steeds interessanter wordt om in te gaan werken. Maar toch is het nog steeds lastig om de juiste techneut te vinden.
Zoals ik al schreef in een eerdere blogpost, wordt het voor organisaties steeds belangrijker om aan het werkgeversmerk- en imago te werken. Als organisatie dien je je dus te onderscheiden ten opzichte van vergelijkbare organisaties. De inzet van online middelen lenen zich hier perfect voor omdat deze flexibel en zeer gericht in te zetten zijn. Zo weet je zeker dat je je doelgroep zal bereiken. De kracht zit hem hierin voornamelijk in de herhaling.
De blue ocean strategy
De Blue Ocean strategy is een strategie die in marketing met regelmaat wordt gebruikt. Hierin wordt o.a. ingegaan op het bereiken van onontgonnen stukken ‘oceaan’; de blue ocean. Dit zijn gebieden die (nog) niet bereikt zijn door andere organisaties. Wanneer je dit doortrekt naar recruitment is in de blue ocean de latente doelgroep te vinden. Door te vissen in een blue ocean bereik je een doelgroep die nog niet bekend is met jou als organisatie en vergroot je dus de kans dat je wel die juiste techneut bereikt.
Het zal steeds belangrijker worden om buiten het eigen netwerk te gaan ‘vissen’ omdat de huidige pool met techneuten opdroogt. Wanneer er gekeken wordt naar de actieve doelgroep, zal het steeds belangrijker worden om de latente doelgroep te gaan bereiken. Het schaarser worden van de technische doelgroep zal namelijk in eerste instantie voornamelijk te merken zijn in de actief-zoekende doelgroep. Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen en probeert dezelfde (actieve) vissen te vangen; de red ocean. Maar waarom zou je de blue ocean strategy hanteren?
- Bereik een doelgroep buiten je eigen netwerk, namelijk op basis van harde doelgroepkenmerken zoals opleiding, woonplaats, functie of interesses.
- Bereik daadwerkelijk de doelgroep(en) die je als organisatie wilt bereiken.
- Je maakt gebruik van oplossingen die niet veel gebruikt worden binnen de branche, lees; concurrentievoordeel.
De inzet van online mediakanalen
Als je uiteindelijk de blue ocean hebt bereikt waar de latente doelgroep te vinden is, is het natuurlijk belangrijk te weten hoe je uiteindelijk de aandacht weet te trekken van deze doelgroep. Interessante online mediakanalen die je in kunt inzetten zijn bijvoorbeeld content artikelen, social media en niche jobboards. Een ander goed voorbeeld van een interessant effectief online middel is een recruitmentvideo. Hierin kan je je als organisatie kort en bondig voorstellen en laten zien wat het nu zo uitdagend maakt om bij jouw organisatie aan de slag te gaan.
Deze recruitmentvideo kan een organisatie bijvoorbeeld in eerste instantie zelf distribueren binnen het eigen netwerk. Ondanks dat het eigen netwerk wellicht groot is, en het waarschijnlijk ook meerdere keren gedeeld/geliked/geshared wordt, gebeurt dit binnen het eigen netwerk; de red ocean. Belangrijk is dus om je boodschap te verspreiden binnen de blue ocean en dit ook blijft doen zodat de latente doelgroep voorzien blijft van nieuwe, relevante informatie. Voor sommige organisaties zal dit in eerste instantie even een omslag zijn; voorheen was het zo dat er een zak met geld op tafel werd gelegd en de juiste techneut kwam toch wel. Die tijden zijn aan het veranderen en daarom is het juist nu belangrijk te weten waar en wanneer je zichtbaar moet zijn om die juiste kandidaat te bereiken.
Wil jij weten hoe je de latente doelgroep bereikt? Klik op onderstaande button voor een kosteloos advies.