Het werven van hulpkrachten in de retail

3 Tips om jouw doelgroep door de funnel te trekken

Als recruitment specialist van een retailorganisatie heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat een A4-tje op het raam van de winkel niet meer voldoende is wanneer je parttimers, hulpkrachten en vakantiekrachten wilt werven. Deze doelgroep bevindt zich steeds meer online, waardoor er een andere recruitmentstrategie nodig is. Maar wat moet je doen om ze over de streep te trekken? In dit artikel geven we je 3 tips die je helpen om deze doelgroep online te werven!

Stem je recruitmentactiviteiten af op het gedrag van je doelgroep

Jongeren spenderen steeds meer van hun tijd online. Toch zien we nog steeds dat er te weinig aandacht wordt gestoken in online marketing voor vacatures in de retailbranche. En dat terwijl veel bedrijven moeilijkheden hebben met het aantrekken van hulpkrachten. Om deze doelgroep aan te trekken zul je je recruitmentactiviteiten aan moeten passen op hun gedrag. Eerst is het nodig om bekendheid onder je doelgroep te genereren van jouw bedrijf als werkgever, daarna zorg je ervoor dat ze interesse krijgen om bij jou te komen werken en uiteindelijk moet je ze over de streep trekken zodat ze daadwerkelijk solliciteren op jouw vacatures.

We geven je drie tips, afgestemd op deze benadering, in lijn met het AIDA model, zodat jij jouw doelgroep als een marketeer kunt benaderen en toptalent kunt aantrekken!

1. Creëer Awareness: Profileer je als werkgever op de meest gebruikte kanalen van je doelgroep.

Je doelgroep zal je bedrijf misschien wel kennen als corporate merk, maar tegelijkertijd kan je werkgeversmerk veel minder sterk zijn. Om dit aan te pakken is het essentieel om aanwezig te zijn, als werkgever, op de kanalen die jouw doelgroep het meest gebruiken.

Hulpkrachten zijn meestal jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Wanneer we kijken naar deze doelgroep, zien we dat zij erg actief zijn op social media. Onder de meest gebruikte kanalen vallen onder andere Facebook, YouTube, Instagram en Snapchat, zo blijkt uit onderzoek van Newcom Research. Het is daarom essentieel om net als je doelgroep, aanwezig te zijn op deze kanalen en je te profileren als goede werkgever.

Social Media waarop jongeren tussen de 15 en 19 jaar actief zijn

Daarbij zien we dat het gebruik van Instagram, Snapchat en YouTube alleen maar stijgt onder deze doelgroep. Het gebruik van Facebook zit weliswaar in een daling, maar het is nog geen reden om geen aandacht aan dit platform te besteden aangezien nog steeds 72% van deze doelgroep hier regelmatig actief op zit. Ook andere, relatief kleinere kanalen, kunnen relevant zijn om op te adverteren. Heb je er bijvoorbeeld ooit wel eens over nagedacht om te adverteren op Spotify? Binnen Nederland heeft Spotify namelijk ruim 6 miljoen gebruikers, waarvan de meesten tot 35 jaar oud zijn.

Social Media waarop jongeren tussen de 15 en 19 jaar actief zijn van 2016 tot 2018

2. Interesse en Desire: Zorg dat de messaging jouw doelgroep aanspreekt.

Winter en zomer meest gunstige seizoenen

Wanneer je eenmaal een sterk employer brand hebt is het tijd om interesse onder je doelgroep te wekken. Uit onderzoek hier bij VONQ blijkt dat er het meest naar bijbanen wordt gezocht rond de vakantieperiodes – namelijk rond januari/december en gedurende de zomer.

Er wordt het meest naar bijbanen gezocht gedurende de zomer en in december / januari.

Het is daarom essentieel om je wervingsactiviteiten om interesse te wekken onder je doelgroep rond deze periode te plannen. Je employer branding campagnes moeten daarom voor deze periodes plaatsvinden.

Wat vindt de doelgroep belangrijk?

In je messaging is het daarbij belangrijk om aan te halen wat je doelgroep belangrijk vindt en hen aan te spreken hoe zij dat willen. Deze doelgroep heeft een vrij korte aandachtsspanne en je zult hier dus ook rekening mee moeten houden bij het schrijven van je vacature. Daarnaast vindt de doelgroep het salaris belangrijk, werken met flexibele tijden en een goede werksfeer.

Kun jij deze voordelen bieden? Haal dat dan naar voren in je campagnes!

Lees hier de case study van Lidl, die 375 sollicitanten in 2 maanden verkreeg door middel van storytelling, bannering, social media, en job marketing!

3. Action: Zorg dat je potentiële kandidaat daadwerkelijk solliciteert

Wanneer je bovenstaande tips correct hebt uitgevoerd, heeft je potentiële kandidaat al een goed beeld van jouw organisatie als werkgever en heeft hij of zij waarschijnlijk al flink wat interesse gekregen om bij jouw bedrijf aan de slag te gaan. Het enige wat overblijft is zorgen dat jouw kandidaat daadwerkelijk solliciteert. Er zijn een aantal dingen die je hierbij in gedachte moet houden:

  • Maak je carrièrepagina overzichtelijk, de content duidelijk en de navigatie gemakkelijk. Zorg daarbij dat alles afgestemd is op de doelgroep.
  • Optimaliseer je  carrièrepagina voor mobiel verkeer. Steeds meer van het online verkeer gebeurt via smartphones of tablets, zeker in vakantieperiodes – dé periodes waarin jongeren op zoek gaan naar bijbanen.
  • Minimaliseer het aantal stappen in het sollicitatieproces. Bij elke extra stap riskeer je dat er meer kandidaten afvallen!

Best Practices: Albert Heijn

De werken-bij-pagina van Albert Heijn voor hulpkrachten - https://werk.ah.nl/bijbaan/

Zoals je kunt zien heeft Albert Heijn een speciale werken-bij-pagina voor bijbanen. Hierop kunnen de potentiële kandidaten meteen zien welke bijbanen er in de buurt zitten en uitrekenen hoeveel ze gaan verdienen. Verder zien ze ook meteen wat de werkgever te bieden heeft, namelijk een gezellige sfeer, flexibele werktijden, een goed salaris en doorgroeimogelijkheden – precies de behoeften van deze doelgroep.

Openheid over het salaris, een leuke werksfeer, flexibele werktijden en doorgroeimogelijkheden

Conclusie

Om hulpkrachten aan te trekken is het dus essentieel om te recruiten als een marketeer en dit doe je door:

  1. Zichtbaar te zijn op de kanalen waar de doelgroep zich bevindt. Facebook, YouTube, Instagram en Snapchat zijn de meest gebruikte kanalen.
  2. Het creëren van messaging die je doelgroep aanspreekt en deze content op het juiste moment te verspreiden. Aspecten die je vooral moet belichten zijn het salaris, flexibele werktijden en de goede werksfeer. De vakantieperiodes (winter en zomer) zijn de meest relevante periodes om deze content te verspreiden.
  3. Een overzichtelijke, duidelijk en mobiel-geoptimaliseerde carrièrepagina te creëren – afgestemd op de wensen van jouw doelgroep.

Zelf aan de slag!

Benieuwd hoe je  het beste kunt beginnen met een employer branding campagne? Of wil je aankomende vakantieperiode al beginnen met het wekken van interesse bij je doelgroep? Neem contact op met één van onze experts voor een vrijblijvend advies!

VONQ