Het belang van KPI’s in recruitment

Als recruiter ben je altijd op zoek naar de beste kandidaten. Daarbij wil je de kosten per sollicitant zo laag mogelijk houden, maar tegelijkertijd wil je wel de ideale kandidaat binnenhalen. Het vinden van de juiste balans tussen de cost per hire en de quality of hire, twee van de belangrijkste KPI’s (Key Performance Indicators), is waar je als recruiter uiteindelijk naar toe wilt. Maar hoe meet je deze KPI’s en hoe belangrijk is het meten van deze data in het recruitmentproces tegenwoordig?

Cost per hire

Een van de KPI’s waar je rekening mee moet houden is de cost per hire; oftewel de kosten per kandidaat. De cost per hire is op de volgende manier uit te rekenen:

Berekening Cost per Hire

Dit zijn in principe de totale kosten gedeeld door het aantal aangenomen medewerkers. Onder externe kosten vallen de ingezette vacaturesites, advertentiekosten, eventuele kosten van een ATS-systeem en het inhuren van externe (recruitment)bureaus. De interne kosten bestaan onder andere uit personeelskosten, eventuele trainingsprogramma’s van de recruiters en eventuele faciliteiten.

Waarom zou je de cost per hire moeten meten?

Hoe meer kosten je kunt besparen op het aannemen van de juiste kandidaat, hoe meer budget je overhoudt voor andere KPI’s in je recruitmentproces. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van je recruitmentproces, de eventuele kosten van een recruitmentsysteem of wellicht uitbreiding van het team.

Daarnaast is het meten van de cost per hire ook handig voor de planning in het recruitmentproces. De cost per hire is ook gerelateerd aan de time to hire (de tijd die het kost om de ideale medewerker aan te nemen). Het ontbreken van een specifieke medewerker kan uiteindelijk ook een productiviteitsverlies voor een bedrijf betekenen. Waarmee de cost per hire wellicht minder van belang is, omdat de tijd dat de vacature openstaat veel zwaarder weegt. Wat de prioriteit heeft is per bedrijf verschillend. Een organisatie met een groot budget hoeft zich wellicht minder zorgen te maken over de cost per hire dan over de time per hire. Daarnaast is het belangrijk dat zowel de HR-manager als de recruiter met dezelfde metric werken, zodat beiden op de hoogte zijn van de vorderingen in het recruitmentproces.

Quality of hire

Naast de kosten van het recruitmentproces is de kwaliteit van de kandidaten een belangrijke KPI voor een recruiter. Maar hoe definieer je kwaliteit? Kwaliteit is uiteraard waar het om draait en het is dan ook belangrijk ook bepaalde richtlijnen op te stellen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een bad hire (levert niet de gewenste resultaten), een performer (levert de gewenste resultaten) en een outperformer (iemand die beter presteert dan eigenlijk van hem of haar wordt verwacht).

Waarom is het belangrijk om de quality of hire te meten?

Hoe weet je of je voor de juiste wervingsaanpak hebt gekozen? De cost per hire is één ding, maar dat je op een goedkope manier nieuwe medewerkers hebt gevonden, wil nog niet zeggen dat je kwalitatieve medewerkers hebt aangenomen. Uiteraard wil een hoge cost per hire ook niet direct zeggen dat je een kwalitatief goede medewerker hebt aangenomen. Om een goede balans hierin te vinden is het belangrijk de quality of hire te meten. Zo meet je niet alleen je kosten maar ook het succes van je activiteiten. Je kunt jezelf hierbij de vraag stellen of je gekwalificeerde medewerkers hebt gevonden die jouw organisatiedoelstellingen kunnen bereiken.

Maak kennis met ons Job Marketing Platform!

Wil jij weten welke kanalen je in kunt zetten om je doelgroep te bereiken? Neem dan eens een kijkje in ons Job Marketing Platform. Met onze tool plaats je eenvoudig en voordelig jouw vacature(s) op de meest geschikte plaatsen!

VONQ