Vacaturetekst met sluitingsdatum verhoogt het aantal sollicitaties
Naast het schrijven van een aantrekkelijke en actieve vacaturetekst, ben ik ervan overtuigd dat het succes draait om de details. Eén van de belangrijkste details is naar mijn mening een sluitingsdatum. Je zult zien dat kandidaten een extra duwtje in de rug krijgen om over te gaan tot sollicitatie. Daarnaast schept een sluitingsdatum duidelijkheid voor de doelgroep.
In dit artikel laat ik je zien waarom!
Onderzoeksvragen
1. Hoeveel procent van de vacatures communiceert een sluitingsdatum?
2. Welke branches gebruiken het vaakst een sluitingsdatum in een vacaturetekst?
3. Verhoogt een sluitingsdatum het aantal conversies?
1. Driekwart van vacatureteksten bevat geen sluitingsdatum
In deze cirkeldiagram wordt duidelijk hoeveel vacatures nu eigenlijk een sluitingsdatum in de tekst vermelden. Uit een steekproef onder 2500 vacatures, in de periode van 1 januari 2014 tot en met 1 augustus 2014, blijkt dat slechts één kwart van de vacatureteksten een sluitingsdatum bevat.
2. Sluitingsdatum in vacaturetekst vooral bij non-profit organisaties
Welke branches doen dit het meest? Het onderwijs, de overheid en de medische branche staan met stip op nummer 1, 2 en 3. Opvallend is dat de meer commerciële branches hier niet sterk vertegenwoordigd zijn. Voor de meer ‘traditionele’ branches en non-profit is het denk ik gewenning. Zijn ‘jongere’ en commercieel gerichte organisaties hier wellicht niet of minder mee opgevoed?
3. Sluitingsdatum heeft positieve invloed
Om antwoord te geven op de hamvraag heb ik gekeken naar bedrijven die af en toe wel en af en toe geen sluitingsdatum communiceren. Ook heb ik vergelijkbare campagnes naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat vacatures met een sluitingsdatum voor het grootste gedeelte meer reacties genereren: tussen de 20 en 50 procent! Ik had wel verwacht dat het invloed zou hebben, maar zoveel?
Kortom; beweeg en trigger je doelgroep, gebruik een sluitingsdatum!