Doelgericht een vacaturetekst schrijven: leer je doelgroep kennen!
Het schrijven van een goede en pakkende vacaturetekst is essentieel bij het laten slagen van jouw wervingscampagne. Een goede vacaturetekst schrijven kost tijd, maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat het aantal en de kwaliteit van je sollicitaties wordt verhoogd. Let wel, elke doelgroep is anders en deze moet je dan ook op een andere manier benaderen. Belangrijk is hier je doelgroep te leren kennen en waarom zou je hierbij niet beginnen bij je eigen collega’s?
Praat met je doelgroep
Alvorens je een goede vacaturetekst kan opstellen is het belangrijk te weten wie nu eigenlijk je doelgroep is. Een goede tip is om te kijken wie de collega’s van je ideale kandidaat zijn en laat jouw collega jou dat nou haarfijn uit kunnen leggen. Een erg effectieve methode en gemakkelijk in opzet. Wanneer je met je eigen medewerkers rond de tafel zit probeer dan te achterhalen wat hen uitdaagt in de functie en wat ze bijvoorbeeld bijzonder vinden aan hun functie. Andere interessante vragen kunnen zijn, wat hen elke dag motiveert en waarom ze het bedrijf waar ze werken zo leuk vinden. Zeker weten dat jij met deze input gemakkelijker een pakkende vacaturetekst kunt opzetten voor je doelgroep. Je collega’s weten immers het beste wat een bepaalde functie inhoudt en wat hen elke dag drijft.
Lees doelgroeponderzoeken en analyses
Zo richting het einde van het jaar komen er genoeg interessante doelgroeponderzoeken voorbij. Wat vinden kandidaten bijvoorbeeld belangrijk bij het zoeken naar de ideale baan? Dit is belangrijke informatie wanneer je in een vacature bijvoorbeeld in wilt gaan op de arbeidsvoorwaarden. Bewaar al deze informatie en analyseer of dit van toepassing is op jouw doelgroep en welke elementen je wel en niet moet meenemen in je vacaturetekst. Een IT’er zul je bijvoorbeeld niet zo snel triggeren met een lease-auto maar juist de uitdaging binnen een functie en de mogelijkheid om te blijven leren is voor IT’ers een belangrijk element. Focus in je vacaturetekst daarom zo veel mogelijk op de projecten waarmee ze aan de slag kunnen en de technologieën waarmee ze elke dag kunnen werken.
Ben je op zoek naar een Account Manager? Dan zullen andere arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn en zul je je dus op andere zaken moeten focussen in je vacaturetekst. Geef je bijvoorbeeld geen salarisindicatie op in je vacaturetekst maar een concurrent doet dit wel, dan zou dit wel eens nadelig kunnen uitpakken, ondanks dat je geboden salaris goed is. Daarnaast zie je tegenwoordig bijvoorbeeld dat vrouwen en IT’ers vaker getriggerd worden wanneer er mogelijkheden worden geboden om thuis te werken of de de mogelijkheid om werktijden flexibel in te richten. Zo zie je maar dat elke doelgroep andere behoeften heeft en het daarom dan ook belangrijk is inzicht te krijgen in je doelgroep om een pakkende en succesvolle vacaturetekst op te zetten.
Stel een recruitment persona op
Een andere interessante methode om je doelgroep te leren kennen, is het opstellen van een recruitment persona. Het opstellen van een recruitment persona kan je helpen bij het aanscherpen van je vacatureteksten of bijvoorbeeld het inrichten van je werken-bij-site. Door bijvoorbeeld je top performers in kaart te brengen en je netwerk te analyseren kom je erg veel te weten over jouw ideale kandidaat en helpt je dit bij het opzetten van de juiste boodschap richting je doelgroep. De vervolgstap is om dit allemaal te verwerken in een recruitment persona.
Gebruik reacties van kandidaten als feedback
Wanneer je voor het eerst een vacature uitzet voor een bepaalde doelgroep en je de doelgroep nog niet goed kent, zul je de behoeften van je doelgroep in het begin toch altijd een beetje moeten aftasten. Uiteraard kun je met bovenstaande tips al een heel eind komen.
Wanneer je je vacature hebt uitgezet en je de eerste reacties binnen hebt gekregen, bepaal dan voor jezelf of de reacties passen bij het profiel waar jij naar op zoek bent. Deze evaluatie wordt vaak vergeten, maar biedt ontzettend belangrijke informatie. Ben je op zoek naar een Senior Online Marketeer, maar krijg je veel reacties binnen van kandidaten die meer op een junior niveau zitten, dan zal dat waarschijnlijk liggen aan de tekst in je vacature die niet helemaal aansluit bij de doelgroep die je wilt bereiken. In dit geval zou je in je Senior Online Marketeer vacature meer kunnen focussen op de ervaring die nodig is en zou je bij het vermelden van een salarisindicatie minder Junior Online Marketeers kunnen aantrekken. Andersom hebben Junior Online Marketeers meer behoefte aan doorgroeimogelijkheden en uitdagingen. Wanneer je vacature nu al of nog online staat, kun je deze aanpassingen nog prima doorvoeren en zo je vacaturetekst optimaliseren. Zo verhoog je alsnog de kwaliteit van je sollicitaties en verhoog je de kans dat die ideale kandidaat er tussen zit. Wanneer je vaker een vacature uitzet voor een bepaalde doelgroep, zul je merken dat je hier steeds handiger in wordt.