Candidate persona’s; weet wie je zoekt!

Vorige week was ik aanwezig op het event Digitaal Werven waar VONQ een clinic verzorgde over Recruitment Marketing. Wanneer ik terug kijk op deze dag is de volgende vraag me het meest bijgebleven: “hoe bereik ik nu de ideale kandidaat in een markt waar zoveel spelers zijn?” Een terechte vraag, want als we eerlijk zijn heeft niet elke organisatie een naam als Google of Facebook op de gevel staan. Ik ben echter van mening dat elke organisatie in staat is de beste kandidaten binnen te halen. Mits je hier op de juiste manier mee omgaat.

Om jouw ideale kandidaten te bereiken is het dus belangrijk om inzicht te krijgen in wat deze kandidaten drijft, wat ze belangrijk vinden in een nieuwe baan en hoe ze hun carrièrepad voor zich zien. Het ontwikkelen van een candidate persona kan je hierbij helpen.

Kruip in de huid van een marketeer

Ja, het wordt onderhand wat cliché maar marketing speelt vandaag de dag toch echt een belangrijke rol binnen recruitment en ik kan het dan ook niet vaak genoeg zeggen. Waar marketeers buyer persona’s ontwikkelen om hun product aan de man te krijgen, spreken we in recruitmentland van een candidate persona. Eigenlijk komt het op hetzelfde neer: wie wil je nu eigenlijk bereiken? Zonder dit helder te hebben is de kans op succes gering.

Een candidate persona helpt je bij het creëren van de juiste vacatureteksten, het bedenken van pakkende titels en hoe je je campagne uiteindelijk insteekt. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van jouw ideale kandidaat kan een candidate persona je zelfs helpen bij het selecteren van de juiste kanalen. Wat beweegt jouw ideale kandidaat online? Wat vinden ze interessant om te lezen? Wie inspireert ze? Het lijkt misschien allemaal wat voor de hand liggend, maar ik vermoed dat het aantal recruiters binnen jouw organisatie, dat gebruik maakt van een candidate persona, op één hand te tellen is. En dan bedoel ik niet dat je ongeveer wel helder hebt hoe je ideale kandidaat eruit zien, maar het echt uitschrijven van een candidate persona.

Buiten het feit dat je met een candidate persona de kans vergroot dat je de juiste kandidaten bereikt, zorgt het er ook voor dat iedereen intern met de neuzen dezelfde kant opstaat wat betreft het wervingsproces. Altijd handig om dit vooraf duidelijk afgekaderd te hebben voordat er achteraf onduidelijkheid over ontstaat.

Hoe ontwikkel je een candidate persona?

Waar buyer persona’s worden ontwikkeld op basis van interviews, onderzoeken, enquêtes en huidige klanten, focus je je met een candidate persona op bestaande werknemers, mogelijke nieuwe werknemers en andere kandidaten die jij ziet als de geschikte hire. Een candidate persona zijn fictieve personen met karakteristieke kenmerken van jouw ideale kandidaat. Je persona is dan ook in het begin bijna nooit perfect en dat geeft ook niet. Het later toevoegen van informatie kan altijd. Voor veel mensen lijkt het opstellen van een candidate persona een lastige klus, maar dat is het niet. Als je er even tijd insteekt kan een candidate persona je uiteindelijk helpen bij het optimaliseren van je content, bijvoorbeeld een vacaturetekst of een carrièrepagina.

Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken bij het ontwikkelen van je candidate persona:

  • Breng je top performers in kaart
  • Probeer te achterhalen wat de top performers binnen je organisatie voor ervaring hebben, wat hun achtergrond is, hun carrièrepad, etc. Deze informatie geeft je inzicht in je ideale kandidaat en waar deze aan moet voldoen. Deze stap zal zeker de kans vergroten op een succesvolle hire.

  • Analyseer je netwerk
  • LinkedIn is een perfect platform om je eigen netwerk te analyseren. Bekijk profielen van kandidaten met dezelfde functietitel waarnaar jij op zoek bent. Zoek in deze profielen naar overeenkomsten in werkervaring en opleiding. Om nog meer inzicht in deze profielen te krijgen kun je ook nog kijken naar de influencers en groepen die ze volgen. Daarnaast geeft de content die ze delen op LinkedIn je ook nog interessante informatie over wie ze zijn.

  • Bekijk je concurrenten
  • De vacatureteksten van concurrenten kunnen je soms interessante inzichten bieden. Niet om deze teksten één op één over te nemen natuurlijk, maar om eens te kijken waarin je overlap ziet in bepaalde functiegebieden. Soms zie je elementen in een vacaturetekst waar je zelf nog niet aan had gedacht.

  • Documenteer je persona’s
  • Misschien het meest voor de hand liggend, maar deze stap wordt al snel vergeten. Documenteer je persona’s en deel deze met het recruitmentteam. Print deze persona’s ook uit en leg ze op het bureau. Zo wordt iedereen er altijd aan herinnerd naar wie de organisatie op zoek is.

Maak kennis met ons Job Marketing Platform!

Wil jij weten welke kanalen jij het beste in kunt zetten om je doelgroep te bereiken? Neem dan eens een kijkje in ons Job Marketing Platform. Met onze tool plaats je eenvoudig en voordelig jouw vacature(s) op de meest geschikte plaatsen!

VONQ