Bereik de academische doelgroep via nichekanalen
VONQ maakt gebruik van meer dan 1.000 mediakanalen verspreid over meer dan 100 landen. Een gemiddelde campagne voor een vacature wordt uitgezet op vijf tot zeven kanalen. Per doelgroep is de behoefte verschillend. Welke kanalen zijn nu interessant voor een academische doelgroep en hoe selecteert VONQ deze kanalen?
Waarom is het netwerk van VONQ zo groot en welke kanalen selecteert VONQ om de vacatures zo gericht mogelijk uit te zetten? Dankzij een uniek benchmarksysteem en de kennis en expertise op het gebied van data driven recruitment marketing, kunnen onze consultants aan de hand van jouw vraag inzoomen op de juiste doelgroep.
De volgende kanalen worden ingezet om vacatures onder de juiste aandacht te krijgen voor jobmarketing:
1. Generieke vacaturesites
In de eerste plaats maakt VONQ gebruik van de grote generieke vacaturesites om vacatures te plaatsen. Zoals recruiters in Nederland bekend zijn met Stepstone, Nationale Vacaturebank en Jobbird, zo heeft ieder land in Europa haar eigen grote jobboards. In België zijn dat Jobat en Vacature.com. In Duitsland Stellenanzeigen, Yourfim en Jobware. In Groot Brittannië wordt vooral naar vacatures gezocht via Reed en Jobsite. Internationaal gezien zijn er ook nog de grote vacaturesites die met hun roem de landsgrenzen overschrijden. Monster, Stepstone en Careerbuilder zijn alle drie spelers die in meerdere markten een leidende positie innemen.
2. Social recruiting
Naast het delen van vacatures via generieke sites wordt de recruitmentcampagne ook uitgezet op verschillende social media kanalen. Een vacatureplaatsing op LinkedIn is bekend fenomeen en wordt steeds vaker ingezet als jobboard door recruiters. Maar Facebook en Twitter kennen ook verschillende mogelijkheden voor recruiting, denk aan Twitter-advertenties of Facebook Stories om vacatures te promoten. Sinds afgelopen jaar komt het gebruik van video voor recruitmentdoelen, zoals employer branding video’s sterk op, waarmee ook een broadcastingkanaal als Youtube steeds interessanter wordt om in te zetten als recuitmentmiddel. De dominantie van LinkedIn in Nederland (3,8 miljoen unieke gebruikers) is overigens niet in elk Europees land vanzelfsprekend. Zo heeft Frankrijk Viadeo als groot zakelijk netwerk en is XING de zakelijke communitysite in de Duitstalige landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en is in Duitsland nog steeds groter dan LinkedIn.
3. Nichesites
Verreweg het grootste aandeel binnen het VONQ portfolio is voor nichesites. Er zijn nichesites in verschillende soorten en maten. Nichesites die zich richten op een branche, maar ook op een functiecategorie/vakgebied. Nichesites die zich volledig profileren als vacaturesite, of juist op een site die zich profileert met contentmarketing en nieuwsberichten. De propositie van de site bepaalt of en wanneer een site interessant is. Met een nichesite kun je een gerichtere doelgroep aanspreken dan met een generieke vacaturesite, maar het bereik is wel veel meer gericht op de gewenste doelgroep. Dat geeft op voorhand een hogere kans op kwalitatieve respons. In het benchmarkingproces vergelijkt de VONQ consultant op basis van harde criteria van de vacature welke nichekanalen het meest geschikt zijn op basis van de prestatie en ROI (return on investment) van de kanalen.
Nichesites voor de academische doelgroep
Er zijn diverse nichesites die zich richten op pure academische kandidaten. Opvallend genoeg zijn er vooral veel internationale vacaturesites in deze niche. Dit geeft aan dat deze doelgroep ook een grensoverschrijdende mobiliteit heeft en is dus internationaal georiënteerd.
Newscientist en Naturejobs zijn bekende vacaturesites in de R&D branche. Daarnaast zijn er allerlei kanalen die zich toeleggen op een deel binnen de niche: Jobsinlifesciences, Betabanen, Cell.com en Qreer hebben ieder hun eigen specialisme. Een bekende nichesite in Nederland, bedoeld voor een academische doelgroep is Academic Transfer. Dit is een Nederlandse vacaturesite die zich heeft toegelegd op wetenschappelijke vacatures voor onder andere graduates. De site kent haar oorsprong in het publiceren van vacatures van universiteiten en non-profit onderzoekscentra, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een portaal waar ook vacatures uit het bedrijfsleven worden gepubliceerd (die vooral gerelateerd zijn aan onderzoeken). De site heeft zich verbonden aan NRC-carrière. Door middel van (offline) doorplaatsingen op andere vacaturesites wordt een veel ruimere en latente doelgroep aangesproken. Deze samenwerking is overigens niet uniek. Een conculega van Academic Transfer uit Duitsland: Academics.de heeft een vergelijkbare propositie, waarbij vacatures worden doorgeplaatst op de carrièresite van nieuwsplatform Die Zeit.
Bijzonder is de relatieve nieuwkomer Researchgate. Dit mediakanaal is opgericht door een onderzoeker vanuit de frustratie dat er geen goede manier was om onderzoeken met collega’s te delen. Na een investering door de Bill Gates Foundation is het erg hard gegaan met de groei van dit netwerk. Researchgate is een gesloten community waar dagelijks duizenden onderzoekers zich aanmelden. De community kent verschillende functies, uiteenlopend van het delen van publicaties, ontvangen van feedback en het wereldwijd netwerken met lotgenoten. Het strenge deurbeleid zorgt niet alleen voor een grote maar vooral voor een hoge kwalitatieve doelgroep.
Kortom: er zijn talloze manieren en mediakanalen om een academische doelgroep gericht te benaderen. Wil je weten met welke mediakanalen jij de meest geschikte kandidaten kan bereiken? Neem dan contact op met één van onze consultants.