8 Tips voor het schrijven van een succesvolle vacaturetekst
Het schrijven van een goede vacaturetekst is een vak apart: het kost tijd, de vacature moet vaak snel geplaatst worden, je bent afhankelijk van informatie van de manager of andere collega’s of je vindt het lastig de vaste templates los te laten en creatief aan de slag te gaan. Dit zijn een aantal redenen die recruiters vaak aandragen waarom ze het schrijven van een vacaturetekst eigenlijk helemaal niet leuk vinden.
Waarom is een goede vacaturetekst zo belangrijk?
Hoewel het tijd kost om een goede en aantrekkelijke tekst te schrijven, levert het uiteindelijk wel tijd en betere resultaten op tijdens de werving. Een goede vacaturetekst biedt duidelijkheid; hiermee kun je zorgen voor een betere kwaliteit van de sollicitaties. Een leuke en wervende vacaturetekst trekt ook de aandacht. Dit kan zorgen dat je een streepje voor hebt op je concurrentie en kan zelfs je employer brand versterken, maar maakt potentiële kandidaten ook enthousiast waardoor ze sneller solliciteren.
Hoe ga je aan de slag?
De meeste tijd van het schrijven van een succesvolle vacaturetekst zit in de voorbereiding. Door goed voor ogen te hebben welke functie vervuld moet worden en door wie, schrijft de vacaturetekst zich vanzelf. Met onderstaande tips kun je direct aan de slag.
-
Tip 1: De functietitel
Een functietitel moet de kern van de functie goed omvatten. Zorg dat de titel relevant is en als deze nog te algemeen blijft, voeg dan een specialisme of harde eis toe.
Heb je eenmaal een goede functietitel bedacht, dan moet die natuurlijk wel te vinden zijn. Creatieve functietitels zijn leuk en onderscheiden je van de concurrent, maar als potentiële kandidaten jouw vacature niet kunnen vinden heb je er niet veel aan. Middels tools als Google Trends kun je onderzoeken hoe gebruikelijk jouw functietitel is, kun je deze vergelijken met andere functietitels en kun je inschatten hoe vaak er naar gezocht wordt.
-
Tip 2: Wat is de uitdaging?
Nu de titel staat, is het belangrijk om na te denken wat de job uitdagend maakt. Dit wordt namelijk de USP van jouw vacaturetekst. Vind je het lastig deze zelf te achterhalen? Schakel de hulp in van collega’s of werknemers. Vraag hen wat ze uitdagend vinden aan hun baan of waarom zij elke dag fluitend naar het werk komen.
Stem de uitdaging af op de doelgroep of ideale kandidaat. Zo vindt een IT’er het juist interessant om te weten met welke nieuwste tools hij aan de slag mag, terwijl een trainee eerder wilt weten wat hij gaat leren.
-
Tip 3: Wat staat er tegenover?
Vacatureteksten worden vaak slecht afgestemd op de wensen en behoeften van de doelgroep en het aanbod wordt vaak zelfs vergeten. Het aanbod wordt vaak ook alleen gezien in de vorm van salaris, maar het bestaat uit zoveel meer! Ook bijvoorbeeld de werksfeer en het team zijn aspecten die een nieuwe job aantrekkelijk kunnen maken.
Als je het salaris niet noemt, probeer dan wel secundaire arbeidsvoorwaarden te noemen die interessant zijn voor jouw nieuwe collega. Moet er bijvoorbeeld veel gereisd worden voor de functie? Benoem de auto / laptop / mobiel van de zaak of de reiskostenvergoeding.
-
Tip 4: Gebruik de juiste termen
Met het omschrijven van de functie wil je de juiste termen gebruiken. Het geeft een duidelijk beeld van de functie, waar jouw potentiële nieuwe werknemer direct zijn of haar vaardigheden en ervaring aan kan linken. En, door jargon te gebruiken, maak je jouw vacaturetekst ook beter vindbaar online (SEO). Heb je moeite met de juiste termen op papier te zetten? Ook dan kan je ten rade gaan bij jouw collega’s of online research doen.
Voorkom echter een ellenlange opsomming aan termen en geef geen uitleg over wat verschillende termen betekenen. Dit maakt de tekst niet prettig leesbaar en de juiste kandidaat zou al moeten weten wat deze termen inhouden.
-
Tip 5: Wees specifiek in wat je zoekt in jouw nieuwe collega
Naast het voorkomen van een waslijst aan terminologie, is het ook goed (en realistisch) geen enorme lijst aan eisen te hebben. Maak een onderscheid in specifieke hard skills (wat zijn de echte must haves op de CV qua opleiding of ervaring) en soft skills (wie ben je als persoon). Door de hard skills kort maar concreet op te sommen met bullet points, zorg je dat ze ook beter opvallen in de vacaturetekst.
-
Tip 6: Wat maakt jouw bedrijf nou zo gaaf?
In veel vacatureteksten staat nog net geen volledige bedrijfshistorie. Probeer echter te vertellen wat jouw bedrijf uniek maakt. Hebben jullie awards gewonnen, hebben jullie projecten waar jullie trots op zijn of bepaalde doelen voor de toekomst? Deze elevator pitch kan de kandidaat enthousiast maken (als hij dat nog niet was!) om voor jullie te komen werken. Hou het echter kort en verwijs eventueel naar de bedrijfswebsite of video’s (ook weer goed voor je SEO).
-
Tip 7: Schrijfstijl: Keep it short and simple (KISS)
Het is belangrijk de tekst wervend te schrijven, maar kies wel een stijl die bij het bedrijf past. Wanneer je deze stijl bepaald hebt, kun je de tekst opstellen volgens de KISS-methode: Keep It Short and Simple. Houd je zinnen kort en actief, maak je alinea’s bij voorkeur niet langer dan 5 regels en wissel af tussen tekst en bullet points om de tekst leesbaar te houden. Probeer de tekst gericht op jouw nieuwe collega te schrijven en niet vanuit jullie organisatie (dus niet: wij zoeken, wij willen, maar eerder bijvoorbeeld what’s in it for you, wie ben jij?).
-
Tip 8: Het AIDA model
Attention, Interest, Desire en Action. Het AIDA-model is een handige marketing funnel om alle informatie van de vacature in te gieten. Trek de aandacht van de kandidaat met een leuke introductie of uitdaging, wek de interesse met de functie en de eisen, speel in op de behoeften middels het aanbod en leuke weetjes over jouw bedrijf en geef jouw potentiële collega dat laatste duwtje in de rug om over te gaan op solliciteren door een pakkende call to action.
Ready set go!
Met een duidelijke en wervende vacaturetekst heb je een grotere kans jouw nieuwe collega (sneller) te vinden. Ga zelf aan de slag met (een van) deze tips en ervaar zelf welke resultaten je behaalt in het wervingsproces. Meer weten over het schrijven van vacatureteksten?