Social Recruiting: de 'perfect hire' via LinkedIn!

LinkedIn is een professioneel social media platform dat zich er perfect voor leent om je ideale kandidaat te vinden. Bijvoorbeeld door een vacature onder de aandacht te brengen voor een functie die lastig te vervullen is, urgent is of echt top prioriteit heeft binnen je organisatie. In Nederland telt LinkedIn ca. 6 miljoen gebruikers en wereldwijd ondertussen meer dan 400 miljoen gebruikers. Het totaal aantal gebruikers van LinkedIn groeit in Nederland nog steeds en dat maakt LinkedIn een interessant medium om verder in te duiken, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Naast het feit dat LinkedIn een professioneel social media kanaal is, zie je op LinkedIn steeds vaker vacatures voorbij komen. De mogelijkheid om vacatures te plaatsen en het social media component van LinkedIn lijkt de gouden combinatie. Zoals op verschillende andere social media kanalen is het op LinkedIn ook mogelijk om te adverteren. Zo kun je bijvoorbeeld aan een update advertentiebudget toevoegen of een betaalde vacature plaatsen. Zo creëer je extra zichtbaarheid voor je openstaande vacature of update.

Gesponsorde updates op LinkedIn

Een update plaatsen op LinkedIn kan natuurlijk gratis maar om extra zichtbaarheid te creëren kun je er ook voor kiezen om extra budget in te zetten. Zo kom je niet alleen onder de aandacht van je volgers maar bereik je ook een groep LinkedIn gebruikers waar je wellicht niet eerder mee in contact bent geweest. Een update leent zich er perfect voor om zakelijke content te delen. Denk hier bijvoorbeeld aan whitepapers, productinformatie, bedrijfsinformatie, interviews/advertorials, etc. Al deze manieren van content delen zorgen ervoor dat je organisatie online meer zichtbaarheid krijgt.

Gesponsorde updates worden net als de standaard updates weergeven op je overzichtspagina, maar hebben een duidelijk ‘gesponsord’ label. LinkedIn leden kunnen je gesponsorde update liken, sharen en er berichten onder plaatsen. Er zit ook een duidelijke ‘follow’ button op waardoor de gesponsorde update ook nog eens voor extra volgers zorgt. Naast het delen van content kun je de gesponsorde update ook gebruiken om bijvoorbeeld je vacatures te promoten. Het voordeel hiervan is, in vergelijking met een vacature plaatsen, dat je meer ruimte hebt om je organisatie te beschrijven. De gesponsorde update kun je vervolgens door laten linken naar de bestemmingspagina waar de volledige vacature te lezen is. Zie hieronder de mogelijkheden van een gesponsorde update zoals hierboven omschreven.

LinkedIn Sponsored Update | VONQ

Vacatures plaatsen op LinkedIn

Naast het delen van content is LinkedIn een interessant platform om vacatures te delen. Anders dan bij het promoten van een vacature via een update is het ook mogelijk alleen een gesponsorde vacature te plaatsen. Gesponsorde vacatures krijgen al snel gemiddeld 30-50% meer sollicitaties binnen. Daarnaast garandeert LinkedIn minimaal 10 sollicitaties. Zeker interessant dus om te overwegen.

Als ik mijn eigen LinkedIn pagina open, word ik op de startpagina gelijk al blootgesteld aan verschillende vacatures. LinkedIn is erg sterk in targeting. Dit houdt in dat je als organisatie op basis van kenmerken (bijvoorbeeld de functietitel) kan kiezen aan wie je je vacature wil laten zien op LinkedIn. Zo krijg ik bijvoorbeeld alleen maar marketing vacatures te zien aangezien ik in mijn functietitel ‘Marketing Campaign Manager’ heb staan. Wanneer je dit vanuit een bedrijfsperspectief bekijkt, is de kans dat je je ideale kandidaat bereikt natuurlijk erg groot. Je bereikt zo namelijk niet alleen actief werkzoekende kandidaten maar ook passieve kandidaten in de juiste doelgroep. Maar goed, terug naar de basis; waar is je vacature allemaal zichtbaar wanneer je een betaalde vacature plaatst op LinkedIn?

Zoals eerder aangegeven zie ik meteen al vacatures voorbij komen op mijn startpagina van LinkedIn. Wanneer je dus een gesponsorde vacature plaatst op LinkedIn zal jouw vacature hier ook verschijnen. Dit ziet er als volgt uit:

 

Daarnaast ontvang ik regelmatig e-mails van LinkedIn met daarin interessante vacatures. Dit onder het mom van ‘Beste Marieke, bedrijf X is op zoek naar kandidaten zoals jou’. Erg effectief want ondanks dat ik niet op zoek ben naar een baan zie ik toch met regelmaat deze e-mails voorbij komen. Wanneer je een gesponsorde vacature plaatst op LinkedIn zal ook jouw vacature worden meegenomen in dit overzicht.

 

Wanneer je vervolgens op het kopje ‘vacatures’ klikt in LinkedIn zie je een volledig overzicht van vacatures. Hier kun je als LinkedIn gebruiker zoeken op functietitel of bijvoorbeeld de vestigingsplaats of een combinatie hiervan. Belangrijk dus dat de titel die je gebruikt bij je LinkedIn advertenties bekend is bij de doelgroep. Wanneer je budget inzet om jouw vacature te promoten komt je vacature ook in dit overzicht voorbij.

 

Bovenstaande voorbeelden laten dus zien waar je vacature allemaal zichtbaar is wanneer je bij LinkedIn een gesponsorde vacature plaatst. Houd hierbij in je achterhoofd dat je zelf kunt bepalen bij wie je wilt dat je vacature zichtbaar is. Zo kun je je budget dus ook nog eens heel effectief inzetten.

Hoe meer budget hoe meer zichtbaarheid

Je kunt je voorstellen dat met de groei van LinkedIn er ook steeds meer vacatures worden geplaatst. Het aantal keren dat vacatures aan potentiële kandidaten worden getoond wordt zo natuurlijk steeds kleiner. Simpelweg betekent dit dat jouw vacatures minder vaak door potentiële kandidaten worden gezien. Gelukkig kun je hier, door extra budget beschikbaar te stellen, veel meer uit halen. Door een extra budget toe te voegen aan je vacature plaatsing wordt de vacature vaker aan de relevante doelgroep getoond en is de kans dus groter dat je ideale kandidaat je vacature voorbij ziet komen. Het budget geeft de vacature dus eigenlijk een extra boost. Uit onze ervaring blijkt, dat bij het toevoegen van extra budget, de cost per click ook nog eens daalt. Een logisch gevolg wanneer je vacature vaker wordt weergegeven.

VONQ