Snapchat in recruitment; bereik je doelgroep!
De wereld waarin we leven verandert op online gebied enorm snel. Ook binnen recruitment is er veel gaande op het gebied van online marketing. Dit zie je terug in de manier waarop we informatie vergaren, de manier waarop we solliciteren en vacatures bekijken. Daarnaast lijkt het internet, in het bijzonder social media, steeds vaker gebruikt te worden voor het vertellen van een verhaal en het laten zien wie je als organisatie bent.
Visuele media wordt steeds populairder binnen recruitment en dan voornamelijk op het gebied van job advertising en employer branding. Foto’s en video’s trekken meer kandidaten aan bij het plaatsen van vacatures dan ooit te voren. 51% van de kandidaten geeft zelfs aan dat ze een organisatie die vacatures plaats met beeld of een video aantrekkelijker vinden dan een vacature die geen beeld of video bevat. Beeld heeft daarnaast niet alleen effect op het aantal sollicitaties van potentiële kandidaten maar lijkt ook te zorgen voor vertrouwen. Hoe beter je vacatures er visueel uitzien hoe professioneler je organisatie er naar buiten toe uitziet.
Snapchat wat?
Snapchat is zo’n social media kanaal waar beeld en video centraal staan. Voor degene die Snapchat nog niet kennen, dit is een app waarbij je foto’s en video’s kunt versturen. Als ik het zo omschrijf lijkt het niet heel veel anders dan de bestaande video en foto apps maar Snapchat is toch een tikje anders. Het verschil zit hem er echter in dat de berichten die je verstuurt slechts 1-10 sec in beeld zijn. Met de replay knop kun je één keer per dag een foto nog een keer bekijken. Waar Snapchat vorig jaar nog 900.000 gebruikers in Nederland had, staat de teller op dit moment op bijna 2 miljoen gebruikers. Het blijkt vooral populair onder tieners. In Nederland blijkt dat van de 12- tot 19-jarigen 71% de app heeft geïnstalleerd. Bij 20 – tot 29 jarigen ligt dat percentage op 28%. Van de Nederlanders in de leeftijd van 50 tot 64 jaar heeft slechts 2 % Snapchat op zijn telefoon. Zoals je ziet is Snapchat ontzettend populair onder de generatie Z. Dat bleek wel nadat de app kampte met een urenlange storing en dat hield de gemoederen op social media nog lang bezig.
Wil je jonge kandidaten aantrekken dan is Snapchat dus een uitstekend middel. De jongeren van tegenwoordig ontvangen graag informatie door ergens op te klikken. Door het hoge informele gehalte kun je je kandidaten engagen op een relaxte en casual manier. Dat Snapchat vooral populair is onder jongeren kan de komende jaren nog flink gaan veranderen aangezien er met elke minuut nieuwe gebruikers in Nederland zich registeren.
Het bereiken van je doelgroep op Snapchat
Snapchat is uitstekend voor storytelling, een fenomeen dat tegenwoordig erg hot is. En terecht. Op deze manier kan je echt een beleving neerzetten. Ook binnen recruitment begint storytelling een steeds belangrijkere rol te spelen. Het simpelweg plaatsen van een vacature op je website is gewoon niet meer voldoende. Kandidaten willen weten bij wat voor bedrijf ze solliciteren, welke mensen er werken, hoe hun werkdag eruit komt te zien, etc.. Uiteraard kun je dit verpakken in een vacaturetekst maar beeld spreekt toch net iets meer. Snapchat is een voorbeeld van een app waar je dit allemaal in kwijt kunt en op een informele manier kunt werken aan je employer brand. Door middel van Snapchat stories kun je er zelfs een heel verhaal omheen bouwen met beeld en video. Je hebt daarvoor binnen recruitment eigenlijk maar twee componenten nodig; het verhaal van je organisatie en de mensen binnen je organisatie. Snapchat zorgt er uiteindelijk voor dat jouw verhaal bij je volgers terechtkomt. Het Snapchat principe draait echt volledig om het moment. Het delen van dagelijkse content zorgt ervoor dat je een bepaalde doelgroep opbouwt die je op deze manier aan je kunt binden. Maar wat is interessante content om te delen op Snapchat?
1. Promoot je vacature
Een vacature die je maar 1-10 seconden in beeld ziet, is niet de meest voor de hand liggende manier om een vacature te promoten. Echter kun je met Snapchat stories een verhaal vertellen en kun je bijvoorbeeld een samenvatting van de vacature posten onder ‘story’. Wanneer je dit op een goede manier doet kun je hier een creatief verhaal omheen bouwen en volgers meenemen in je recruitment-campagne. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Online Marketing Medewerker dan kun je gedurende de dag verschillende foto’s plaatsen over de inhoud van de functie. Je kunt de titel van de functie toevoegen aan je ‘story’. Vergeet hierin niet de link te vermelden waar de kandidaten op kunnen solliciteren om ze daadwerkelijk ook tot actie aan te zetten. Het promoten van je vacature via Snapchat is een originele manier en binnen recruitment een geheel nieuwe manier. Opvallen doe je dus zeker! Hieronder nog een leuk voorbeeld van een ‘story’ van Grubhub.com, een online eten-bestelsite die op zoek was naar een stagiair met Snapchat skills.
2. Influencer take-over
Op Instagram heb ik eerder voorbij zien komen hoe een influencer voor een dag een account ‘overneemt’. De gehele dag worden er door de influencer foto’s en video’s geplaatst op het account van de organisiatie. Hunkemöller doet dit bijvoorbeeld heel sterk met presentatrice en model Sylvie Meis. Zo nu en dan neemt ze het Snapchat account van Hunkemöller over om foto’s en video’s te delen van bijvoorbeeld de nieuwe collectie. Een originele manier om eens andere content te delen. Binnen recruitment zou dit ook prima kunnen werken en is het een leuke manier om te laten zien waar bijvoorbeeld de Marketing Manager zich die dag bevindt. Is hij of zij bijvoorbeeld aanwezig op een interessant event dat jullie organiseren dan is het voor volgers erg leuk daar online bij te kunnen zijn door middel van foto’s en video’s op Snapchat. Op deze manier bind je ook nog eens je volgers aan je en neem je ze mee in jouw verhaal.
3. Een kijkje in de keuken
Potentiële kandidaten zijn ontzettend nieuwsgierig naar wie hun eventuele nieuwe werkgever en collega’s worden. Een goede manier om een interne recruitment-campagne op te stellen is een ‘kijkje in de keuken’ te geven op Snapchat. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het kantoor en de medewerkers te filmen. Heb je bijvoorbeeld collega’s die een afspraak hebben op een leuke locatie? Dan is dit natuurlijk erg leuk materiaal om te delen. Een andere creatieve manier om te laten zien wie je als organisatie bent, is bijvoorbeeld door tips of andere inhoudelijke content te delen via Snapchat.
4. Laat kandidaten hun creativiteit tonen
Wil jij kandidaten werven voor een digitale functie dan is Snapchat een originele manier om je kandidaten te testen. Je kunt ze laten pitchen door hun video te delen via Snapchat. Zo weet je gelijk hoe goed hun digitale skills zijn en hoe creatief ze zijn. Omdat de video na 10 seconden ook weer verdwijnt moeten ze ervoor zorgen dat ze gelijk je aandacht hebben. Een originele en leuke uitdaging lijkt me.
5. Deel exclusieve content
Heb je moeite met het opbouwen van volgers op Snapchat? Dan is het bijvoorbeeld interessant om op Snapchat echt alleen exclusieve content te delen die je bijvoorbeeld niet op andere social media kanalen ziet. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe functie beschikbaar? Laat hiervan dan een sneak preview zien op Snapchat. Wanneer je dezelfde functie pas de volgende dag op al je andere kanalen deelt, hebben de volgers op Snapchat ook echt het gevoel dat ze iets extra’s krijgen.
Met bovenstaande ideeën heb ik je laten zien hoe je Snapchat in kunt zetten binnen je recruitment-campagne. Snapchat is een originele manier om je advertenties te promoten en aan je employer brand te werken. Het is daarnaast gratis dus zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. Heb je Snapchat gedownload, kijk dan eerst gewoon even rond hoe je doelgroep zich gedraagt. Ik ben ervan overtuigd dat Snapchat in recruitment binnen bepaalde branches prima kan werken. Enig nadeel van Snapchat als marketingtool, vind ik wel dat het (nog) lastig is om de resultaten te meten omdat hiervoor weinig meettools beschikbaar zijn. Dit heeft er voornamelijk ook mee te maken dat Snapchat relatief jong is (2011) en daardoor meer op de entertainment is gericht dan op de commerciële kant. Maar goed, soms moet je in het diepe springen om echt op te vallen.
Maak kennis met ons Job Marketing Platform!
Wil jij weten welke kanalen je nog meer in kunt zetten om je doelgroep te bereiken? Neem dan eens een kijkje in ons Job Marketing Platform. Met onze tool plaats je eenvoudig en voordelig jouw vacature(s) op de meest geschikte plaatsen!