12 feiten die je moet weten over international recruitment

 

Recruitment is in elk land anders. Je hebt te maken met verschillen in cultuur, gebruik van media, doelgroepen en communicatie. We hebben een aantal handige feiten en weetjes over international recruitment op een rij gezet, die je goed kunt gebruiken als je vacatures gaat uitzetten in het buitenland.

 

Verschillen in mediagebruik

1. Nederland is één van de meest ontwikkelde landen ter wereld op het gebied van internet. 95 procent van de Nederlanders maakt in meer of mindere mate gebruik van internet.

2. Privacy is in Duitsland erg belangrijk, zo werkt solliciteren via een persoonlijk e-mailadres daar beter dan via een recruitmentsysteem. Vooral als jouw organisatie nog geen grote naamsbekendheid heeft in Duitsland.

3. In Italië en Frankrijk wordt veel naar vacatures gezocht via de websites van landelijke dagbladen. In Italië wordt veel gebruik gemaakt van het jobboard van het dagblad Corriere della sera. In Frankrijk kun je veel vacatures vinden op de vacaturesite van het dagblad Le figaro.

 

Inzet mediakanalen

4. Er is sprake van veel prijsverschillen tussen lokale mediakanalen. Zo betaal je voor een credit van Stepstone in Nederland 495 euro, in Duitsland ligt de prijs op 995 euro. In Azië en Afrika liggen de tarieven weer lager.

5. Waar we in Nederland veel gebruikmaken van LinkedIn als professionele netwerksite, is XING in Duitsland het grootste social recruitment platform. In Frankrijk is dit Viadeo, Kununu is een veelgebruikt oriëntatiekanaal in Oostenrijk, dat sterk lijkt op carrièrecommunitysite Glassdoor.

 

Je doelgroep bereiken

6. Selecteer zorgvuldig je regio’s waarin je gaat werven. In Duitsland kun je goed Technici werven in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, zoek je kandidaten in de Automotive sector dan is de regio Stuttgart/Engelstadt een uitstekende regio hiervoor.

7. Nichesites zijn vaak internationaal georiënteerd, waarvoor je niet lokaal zichtbaar hoeft te zijn. Denk aan Researchgate, NewScientist, EETimes.com, Stackoverflow, Rigzone, Githhub. Deze websites worden vanuit de gehele wereld bezocht door specialisten.

 

Communiceer met je kandidaten

8. In het buitenland wordt vaak gewerkt met andere functietitels. Zo wordt in Groot-Brittannië een vacature voor accountmanager vaak omschreven als Sales Executive. Een Account Manager in Groot-Brittannië is een andere functie dan hier in Nederland en werkt in plaats van extern intern.

9. Communiceer zoveel mogelijk in de taal van het land. Werf je voor een functie in Frankrijk en/of Quebec (Canada)? Dan is het verplicht om in het Frans te adverteren.

10. Het vermelden van een salarisindicatie in Groot-Brittannië zorgt voor een hogere conversie.

Wist je dat?

11. Google Trends is handig voor het vinden van de meest gebruikte functietitels in een land

12. Gebruik van Google Adwords voor banners en advertenties kan de conversie verhogen met 30 procent.

Met al deze handige feiten en weetjes moet je rekening houden bij international recruitment. Wil je meer feiten over recruitment in een onbekend land? Hoe je je doelgroep bereikt in het buitenland? De rol van employer branding daarin en relevante praktijkvoorbeelden? Bekijk dan de webinar van 29 juni over international recruitment en leer meer over internationaal werven.

VONQ