Recruitment in 2020: Stilstand of vooruitgang?
Kun je nu een betrouwbare voorspelling maken?
Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag. Nee. We schrijven dit op 18 augustus rond 10 uur. Om 19.00 kondigt Rutte nieuwe maatregelen aan, die wel of niet effect gaan hebben … Recruitment wordt altijd beschouwd als een bijzonder dynamische bedrijfsdiscipline. Niet alleen door digitalisering en door veranderingen op de arbeidsmarkt, maar ook doordat alle activiteiten direct invloed hebben op het succes van een bedrijf. Deze dynamiek is de afgelopen maanden omgeslagen. De economische veranderingen hebben er van de ene op het andere moment toe geleid dat de werving bij een groot aantal Nederlandse bedrijven bijna is stopgezet.
Aan het begin van het jaar wezen alle tekenen op een succesvol wervingsjaar en een aanhoudend economisch hoogtepunt in de Nederlandse industrie, consumentenmarkten en dienstensector. En dan had je nog de tekortsectoren, zoals de zorg, die hard hun best deed om zoveel mogelijk specialisten binnen te halen. Toen kwam maart, en toen ging het land op slot.
Het resultaat, wervingsstrategieën gingen compleet op de schop. Van onboarding moest er ineens nagedacht worden over offboarding en nu zelfs reboarding. Recruiters die mochten werven, moesten ineens alles heroverwegen, budgetten werden bevroren en digitalisering moest worden toegepast. Want ineens moest alles digitaal. Dus papierloze apps, video-interviews en digitale onboarding. En dat onder hoge financiële druk.
En nu? Blijft de wervingsstop of staan we voor een ‘recruitment boem’?
Er heerst een vreemde spanning in de huidige marktsituatie. Veel vakmensen zijn de afgelopen weken ontslagen en recruiters hebben zelden het groene licht voor nieuwe aanstellingen. Dit kan te wijten zijn aan de economische situatie of voorzichtigheid. Dus hoe kun je nu denken aan een explosieve recruitmentgroei? De economische cyclus toont aan dat elke recessie wordt gevolgd door een opleving … onvermijdelijk … Bedrijven zullen dus weer geschoolde arbeiders nodig hebben om aan de toenemende vraag en het volume van bestellingen te voldoen … en om dit te doen, moeten ze opnieuw aanwerven. Het Centraal Plan Bureau heeft het zelfs over een economische groei in Q3. Dat is dus nu aan de gang! Nu is de enige vraag die overblijft: wanneer wordt het tijd om weer te gaan werven? En dat is precies wat niemand op dit moment precies kan beantwoorden.
Post-Corona Recruitment: oude trends in een nieuw jasje?
Zelfs als niemand echt kan zeggen wanneer recruitment opnieuw zal aantrekken, kun je nu de tijd gebruiken om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je gas kan geven wanneer het startschot wordt gegeven. Op dit moment vragen we ons natuurlijk af of de trends en voorspellingen van begin 2020 nog actueel zijn. Experts uit de branche zagen dit jaar de volgende gebieden als trending topics: Candidate Experience, employer branding, social recruiting en de meetbaarheid van processen.
Is dat nog steeds zo? Nou, niet precies … maar waarom? In de afgelopen jaren heeft recruitment zich geherpositioneerd rond het tekort aan de juiste arbeidskrachten. Bedrijven moesten veel moeite doen om zich als aantrekkelijke werkgever voor kandidaten te profileren en de openstaande vacatures bij de man te brengen. En dat is precies wat er nu aan het veranderen is: de crisis heeft veel talenten vrijgemaakt. Je bent dus actief op zoek naar een nieuwe baan en hoeft niet als passieve kandidaten overgehaald te worden om van werkgever te veranderen. De candidate experience blijft een belangrijk onderwerp, zij het met een iets andere insteek.
De bestaande ‘niche kanalen’ voor het aanspreken van kandidaten zijn een ‘nieuw’ belangrijk onderwerp. Een voorbeeld van een niche kanaal is bijvoorbeeld Frankwatching voor marketeers, of Werf& voor recruiters. Aan het begin van het jaar wezen alle signalen meer op werving via sociale media, de focus moet hier worden verlegd. Waarom? Zelfs nadat de crisis voorbij is en de economie aan het aantrekken is, zullen bedrijven nog steeds onder financiële druk staan. Dit betekent dat kandidaten uiterst efficiënt en gericht moeten worden gevonden. Dit is waar niche kanalen een rol gaan spelen, omdat ze bedrijven in staat stellen precies deze uitdaging het hoofd te bieden. Maar niet als een “op zichzelf staande” recruitment-oplossing. Social media en generalistische vacaturesites zijn belangrijk … het is de mix die telt – en dat blijft zo.
Blijft het daarbij? Nee natuurlijk niet … Kerncijfers blijven onmisbaar, omdat we willen meten hoe succesvol we zijn geweest en welke parameters we moeten aanpassen om effectiever en goedkoper te kunnen werven. Ooit de time-to-hire nader bekeken? Dat moet nu echt KPI #1 zijn. Jouw belangrijkste cijfer. Want hoe korter dit proces, hoe sneller talent aan het werk is en hoe goedkoper jouw wervingsproces geweest is. Hoe je dat doet? Door die eerder genoemde digitale oplossingen geïntegreerd en intelligent te gebruiken.
Om het cliché nog maar eens te gebruiken: ‘A storm is coming’ … hijs nu je zeilen om op volle snelheid mee te varen.
#happyrecruiting