Op zoek naar professionals in de zorgsector...

Zo scoor jij met jouw vacatures!

Het ‘nieuwe normaal’. Het zal nog wel even duren voordat we er aan gewend zijn. Steeds meer mensen kunnen hun eetkamerstoel inruilen voor een echt bureaustoel, maar we zijn er nog niet.

De gezondheidssector is natuurlijk met een ongekende kracht bezig geweest om het aantal patiënten zo veel mogelijk te helpen en terug te brengen. En er was al een flink tekort aan geschoolde arbeidskrachten – terwijl ze harder nodig zijn dan ooit.

Hoe vergroot je de interesse van deze professionals, die de zorgsector nu zo hard nodig heeft? Wat is er belangrijk voor artsen, verpleegkundigen, etc., wanneer zij geconfronteerd worden met een nieuwe professionele uitdaging? Eerder gaven we al 6 algemene tips. Nu geven we jou 3 must haves voor jouw jobadvertentie, waarmee je professionals kunt overtuigen om bij jou aan de slag te gaan.

VONQ | Vacatures in de zorg

#1 Wanneer werven een gevoelskwestie wordt, moet het gevoeld worden...

Een Stepstone-studie toont aan dat meer dan 64% van de professionals een werkaanbieding weigert vanwege onbetrouwbare informatie over de bedrijfscultuur in de vacature. Hier is de regel: WEES EERLIJK! Vooral nu is het belangrijk om je kaarten op tafel te leggen: Hoe coördineer je een team tijdens de crisis? Zijn er veranderingen in de dagelijkse processen die genoemd moeten worden? Sinds de uitbraak van COVID-19 hebben steeds meer bedrijven en instellingen de neiging om openlijk met de crisis om te gaan, ook in vacatures. Zinnen als: “Samen sterk door de crisis” verhogen de aandacht van potentiële professionals.

Blijf zo authentiek mogelijk. Vraag, bij het schrijven van een job ad of een vacature, jezelf af wat het werken in de zorg nou zo bijzonder maakt. Waarom zouden geïnteresseerde artsen en verpleegkundigen zich precies op jou moeten richten en niet ergens anders?

#2 Carrièreontwikkelingskansen als kans voor langdurige relaties

Slechts 2 van de 10 professionals vinden de informatie in vacatures voldoende. Een van de meest gemiste punten zijn loopbaan- en studiemogelijkheden. Dus benoem de carrièremogelijkheden bij jouw instelling. Benoem dus duidelijk de mogelijkheden om de professionele ontwikkeling van de medewerkers te bevorderen. Dit vergroot de kans dat iemand solliciteert. Heb je dit nog nergens staan? Bekijk dan hoe de concurrentie dit aanpakt en laat je inspireren. Wist je trouwens dat uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat 93% van de ondervraagden graag een vaste baan willen? Zet die voorwaarden dus ook duidelijk in de vacature!

#3 ‘What’s in it for me?’

In alle sectoren willen professionals realistische voordelen lezen in vacatures.

Hier geldt het principe: hoe meer, hoe beter! Heb je veel te bieden? Laat het zien! Stel jezelf dus de vraag: Welke voordelen hebben kandidaten als ze besluiten een baan bij jouw instelling te nemen? 

Vandaag de dag is, meer dan ooit, het belangrijk om ook o.a. hygiëne- en gezondheidsprotocollen mee te nemen in vacatures. Hiermee laat je als werkgever zien dat je de bescherming van personeel en patiënt belangrijk vindt. 

Denk ook goed na over wat de doelgroep van jou als werkgever mag verwachten qua secundaire arbeidsvoorwaarden of overwerkvergoedingen. Veel zorg-vacatures bevatten vooral voordelen zoals bonussen, gezinsvriendelijke flexibele werktijden en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Er zijn ziekenhuizen die kinderopvang aanbieden. Doe jij dat nog niet? Bekijk dan de mogelijkheden om ook zulke aanbiedingen te realiseren. Uiteindelijk verdien je niet alleen pluspunten, maar ook sympathiepunten. 

Een grote wens  is het benoemen van het salaris. 96% van de ondervraagden zei dat het vermelden van een aantrekkelijk basissalaris een absolute must is. 

Conclusie: Grote resultaten bereiken met kleine details

Er is een dunne lijn tussen vertrouwen en wantrouwen. In het geval van een vacature kan je met een paar zinnen iemands euforie om laten slaan in frustratie en daardoor afwijzing. 

Zorg er voor dat je authentiek bent, dat je een frisse uitstraling hebt en bedenk goed welke vragen je wil stellen voordat je iemand uitnodigt voor een (digitaal) sollicitatiegesprek. Besteed net even wat extra aandacht aan de details in de vacatures en trek op die manier de geschikte kandidaten aan!

VONQ