Gezondheidszorg in de stresstest
Hoe ga je om met werven, hygiëne-normen en een flink tekort aan geschoolde arbeidskrachten?
Hoe gek het ook klinkt, de gezondheidszorg wordt al jaren gezien als een groeisector in de arbeidsmarkt. Dat komt niet alleen doordat mensen sneller naar de dokter en het ziekenhuis gaan dan jaren geleden, we worden ook allemaal ouder. En met ouderdom komen ook de kwaaltjes om de hoek zetten. Het is een (wereldwijd) probleem. In 2018 waren er in Duitsland voor iedere 100 vacatures 29 kandidaten. En in Nederland zijn die cijfers vast niet veel anders; de zorg is een tekortsector. Los je dat op met job marketing?
Het coronavirus hielp daar natuurlijk ook niet aan bij, want de druk op de zorg werd groter dan ooit. Er moest snel en op veel plaatsen tegelijk actie worden ondernomen. Extra mensen op de IC, vrijwilligers in de hal, een kuchje en je moet naar huis… Één van de grootste problemen is dat veel concurrenten tegelijkertijd op zoek zijn naar personeel om de medische basiszorg zo volledig mogelijk te vervullen.
Hoe slagen onze ziekenhuizen en andere zorginstellingen er dan in om in zeer korte tijd nog meer personeel te mobiliseren – ondanks de bestaande problemen?
Stap 1: Adhoc-strategie in plaats van imagocampagne op lange termijn
Het lijkt oneerlijk, zeker nu, maar de zorg heeft een minder imago. Er valt nog een hoop te verbeteren, zeker als het gaat om salarissen en bonussen, vrijetijdsbesteding, leuke extraatjes, omscholingsmogelijkheden… Maar dat zijn allemaal punten voor op de langer termijn. Wat we de afgelopen tijd hebben gezien is dat met de juiste adhoc-strategie een groot verschil gemaakt kan worden.
Nederland verbroederde. Het St. Antonius Ziekenhuis zette samen met VONQ binnen 48 uur een nieuwe werken-bij-website op en rolde een campagne uit. Een simpele campagne wel, met als grootste verschil dat er een beroep gedaan werd op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. Hashtags als #heldenindezorg en #zorgvoordezorg, de witte t-shirts met rode harten, het applaus. Indirect zorgen zij er voor dat er een ongekende saamhorigheid ontstond, met als gevolg dat tal van mensen zich aanmelden bij ziekenhuizen om te helpen. Interessant is dat vacatures gedeeld werden met die hashtags.
Stap 2: De juiste mediamix en een gerichte benadering van kandidaten
Een van de meest belangrijke onderdelen van een wervingscampagne is antwoord op de vraag: waar ga je je job ads plaatsen? Het antwoord is vrij simpel: Op de plek waar je kandidaat zich bevindt.
Als het gaat om zo snel en goedkoop mogelijk zoveel mogelijk traffic genereren op jouw vacature, dan is Social Media jouw beginpunt. Dat is een (vaak goedkoop) kanaal waarbij je gemakkelijk toegang hebt tot actieve en passieve kandidaten. In het geval van acute job marketing n.a.v. een adhoc-campagne is dit aan te raden. Krijg je daar niet genoeg sollicitaties op? Ga dan aan de slag bij de generieke kanalen via job marketing. Zoek je specifieker, bijvoorbeeld een aantal artsen, maak dan gebruik van onze Volume Recruitment Solution.
Een ander belangrijk aspect is de vacature zelf: De eerste indruk bij de kandidaten. Het doel is om het aanbod zo te formuleren dat het optimaal aansluit bij de doelgroep. Het moet kandidaten direct duidelijk zijn wie je nu eigenlijk zoekt en wat ze moeten doen.
Je kan in de introductie beginnen over hoe lang jouw instelling al bestaat, maar bedenk je goed of dat momenteel wel relevant is. Misschien zijn zaken als hygiënische voorzorgsmaatregelen of speciale en extra bonussen een grotere trigger, waardoor je dit beter in de introductietekst kan zetten. Enfin, ervaring leert dat snelheid en transparantie, vooral in tijden van crisis, getuigen van een positieve perceptie van medewerkers en kandidaten.
Stap 3: Een eenvoudig sollicitatieproces
Routines zijn en blijven belangrijk, maar bij een adhoc-strategie moeten bepaalde processen veranderd en versimpeld worden. Een, normaal, vaak uitgebreide sollicitatieprocedure moet tot het minimum beperkt worden. Hoe minder tijd je moet spenderen aan randzaken, hoe beter. Verwijder alle vervelende stappen uit het online sollicitatieformulier en concentreer je echt op de hoofdzaak. De vereenvoudiging kan ook betekenen dat het mogelijk moet zijn om kant-en-klare formulieren direct bij de verpleeghuizen of het ziekenhuis in te leveren.
Snelle tip: Heb je hulp nodig bij het werven van personeel via social media? We helpen je graag! Stuur een mailtje met je vraag naar hello@vonq.com
Hiring teams hebben een tijdsprobleem en dit maakt geen uitzondering bij het plaatsen van advertenties op alle beschikbare kanalen. Heeft het team echt alle kanalen overwogen? Hoeveel tijd kost het om je vacature op de verschillende job boards en netwerken online te zetten? Job Marketing, zoals VONQ, zijn effectieve oplossingen in deze situatie, waardoor je snel en eenvoudig je vacatures op de verschillende kanalen kan posten.
Maar het belangrijkste is: denk positief en blijf vooral positief!