Het antwoord waarop iedereen wachtte - Zo voelt het om puur online te solliciteren.
Wij spraken Sacha, die, voordat ze op haar eerste werkdag kantoor binnenstapte, alleen online contact had.
Neem je nu sollicitaties af? Grote kans dat je dat puur online doet. ? En vanuit jouw kant snap je waar je mee bezig bent. Zwetend op je zolderkamer, verhaal goed voorbereid, kinderen opgesloten met een zak chips achter de tv, klaar voor het gesprek met je sollicitant.
Een van de vragen die VONQ kreeg, is: Hoe voelt dat al dat online solliciteren eigenlijk voor een sollicitant?
Sacha solliciteerde een jaar geleden, vanuit Australië ?, bij VONQ. Dat deed ze puur online. Dit is haar candidate journey, inclusief tips waar jij rekening mee kan houden.

Hoe ben je bij VONQ terecht gekomen?
“Mijn reis in Australië kwam tot een einde. En omdat ik thuis niet op de bank in Zaandam wilde zitten, ging ik op zoek naar een baan. Ik was op zoek naar iets in recruitment, marketing of sales. Mijn zoekproces was vrij simpel – ik slingerde Google aan met de zoekwoorden ‘recruitment, marketing, sales, vacature’. Omdat er op dat moment een campagne op ‘mijn’ vacature liep, kwam ik bij VONQ terecht. Ik keek op de vacaturepagina, bekeek wat foto’s van de collega’s, zag dat ze een kantoor in Amsterdam hadden en dacht, dit ga ik doen.”
Gemak en snelheid zijn key
“De online wereld brengt veel voordelen met zich mee, maar ook wat nadelen. Zo ben je gewend dat als je ergens op klikt, dat je bijna direct er iets voor terug krijgt. Op een of andere manier werkt dat bij vacatures toch anders. Bij VONQ kon ik, simpel, mijn cv uploaden en een korte motivatie schrijven. In dat bericht zette ik ook een link naar mijn reisblog. Ik dacht, dan kunnen ze in ieder geval zien dat ik content kan schrijven en krijgen ze iets mee van mijn persoonlijkheid. Dat laat toch meer zien dan alleen een koud cv. Na 20 minuten kreeg ik al, persoonlijk, bericht terug. Dus geen geautomatiseerd mailtje!
Persoonlijk
Wat ik fijn vond was dat het geen mailtje was, maar een Whatsapp-berichtje?. Maakt het net wat persoonlijker en laagdrempeliger. In het bericht stond een uitnodiging tot een videocall, maar ook de verwijzing naar mijn blog. Die was dus echt bekeken.
Heb je nog iets gemist, omdat dit compleet digitaal ging?
Eigenlijk niet. Was wel jammer dat ik niet naar de plaats kon gaan om het gebouw te zien. Natuurlijk, met Google Maps kom je al een eindje, maar echt geweldig is dat niet. Ook dat je niet door het kantoor kan lopen en de mensen kan zien is jammer. Dat geeft toch veel weg als het gaat om cultuur en werksfeer.
Uitdagingen en tips
Een uitdaging waar wij tegenaan liepen was het tijdsverschil van 8 uur. Daar hebben recruiters nu gelukkig geen last van.
Tip 1: Focus ?
Waar je rekening mee moet houden is de setting waarin je zit. Zit je op je zolder, dan is het lastig om mee te geven hoe het kantoor er uit ziet. Deel dat dus, al zijn het maar een paar foto’s. Probeer tijdens de call ook niet te kijken naar collega’s of dingen die jou aan jouw collega’s doen denken. Sacha: “Tijdens mijn gesprek keek mijn manager naar enkele collega’s die langsliepen. Toen zei ze: ” We zijn een jong team, de oudste is dertig”. Doordat ze naar die personen keek, voelde dat juist vreemd, omdat ik daar geen gevoel bij kreeg. Verder was het een leuk en informeel gesprek, wat ook goed bij de cultuur van VONQ past.
Tip 2: Wie doet wat? ??
Een rondje door het kantoor met: ‘… en hier zit finance, en dit zijn die en die van marketing’ kan niet meer. Sacha: “Wat ook goed hielp was het aantal voorbeelden wat gegeven werd. Zo werd er duidelijk uitgelegd wie welke rol heeft, met naam en toenaam. Je zou eraan kunnen denken om daarvoor foto’s te gebruiken in een videocall.”
Tip 3: Laat je omgeving zien ?
Je zolder of keukentafel is misschien niet relevant, maar ben je op kantoor? Gebruik dan de laptop om een rondje te lopen door het kantoor. Sacha: “Als je 30 of soms 60 minuten met elkaar in een videocall zit is het lastig om gefocust te blijven. Je gaat toch proberen om achter de interviewer langs te kijken. En als sollicitant ben je ook nieuwsgierig naar waar je gaat werken. Een korte digitale rondleiding kan al flink schelen.”
Tip 4: Een tof kantoor … wat zegt dat? ?
Een verzorgde lunch op kantoor, een hippe brainstormkamer, een pingpongtafel of een biljart, zoveel zegt dat nu niet meer. Sacha: “Je neemt ze aan voor waar, maar op dat moment kon ik mij er geen voorstelling van maken. Ik vond het fijner dat er iets gezegd werd over de collega’s. Zoiets als: “Na de wekelijkse borrel blijven er veel mensen hangen”. Maar het was ook fijn om te horen dat er vaak nog een drankje op een strandje in de buurt werd gedaan. Dat kon ik Googelen, dus daar kreeg ik wel een bepaald gevoel bij.”
Tip 5: Het is niet alleen voor jou als recruiter anders! ?
Sacha: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf wel zenuwachtig was. En dat wil je natuurlijk niet voor een salesrol. Ik zei mijn tijdelijke baan in Australië op, ging mijn reis hier stopzetten… Als ik onder de mensen ben, heb ik die zenuwen beter onder controle. Nu hield ik de video call in een internetcafé tegenover het restaurant waarin ik werkte. Ik werd snel gerust gesteld en dat maakte het een fijn gesprek.”
Tip 6: Videobellen hoeft niet altijd! ?
“Dit heb ik zelf zo niet ervaren, maar ik hoor dit wel van andere sollicitanten. Videobellen is helemaal hot en happening, maar doe het niet te veel. Bij veel bedrijven vervangt het ook het eerste telefoontje, terwijl het alleen de face to face gesprekken zou moeten vervangen. Normaal zou je gesprek 1 en 2 ook niet tegelijk doen.”
Tip 7: Wees onderscheidend ????
“Bij verschillende functies is er nog steeds meer vraag dan aanbod. Het is dus belangrijk om onderscheidend te zijn. En dat doe je door de hele candidate journey heen. Wees dus onderscheidend in je vacature. Plaats daar ook zo veel mogelijk fotomateriaal die de cultuur en de werkplek laat zien. Wees persoonlijk, benaderbaar en laagdrempelig. En bovenal eerlijk.