Recruitment Marketing tijdens de ‘coronacrisis’ - dit zegt de data.
En wat dit betekent voor jou als werkgever?
In de blogs ‘Moet je blijven investeren in recruitment marketing tijdens de coronacrisis’ en ‘Anticyclisch werven’ werd de vraag beantwoord of het zinvol is om in deze tijden te blijven investeren in marketing en awareness campagnes. Dat antwoord was ‘ja’ (en misschien wel juist meer dan hiervoor). Dat waren blogs gebaseerd op theorieën uit het verleden. In deze blog, gebaseerd op data en ontwikkelingen die VONQ nu ziet in online campagnes, hopen wij je verder te helpen om zo het maximale uit jouw employer brand te kunnen halen, ook nu!
Tekst: Bart Meijering & Marlot Oortman | Bewerking: Quirijn van der Haven | Data: Google & VONQ
De uitbraak van het coronavirus raakt alles en iedereen. De volksgezondheid, de economie en dus ook het recruitmentlandschap. Op het moment van schrijven breekt week 3 aan van de ‘intelligente lockdown’ en begint in de data steeds beter zichtbaar te worden welke effecten dit heeft.
Effect corona op recruitment marketing
Verschillen bij werkgevers
- Er wordt kritischer gekeken naar de opzet van campagnes
- Er wordt kritischer gekeken naar slogans
- De doelgroep wordt nog beter in kaart gebracht
- De boodschap wordt soms aangepast
Wat we ook zien, en wat blijkt uit de gesprekken met onze klanten en partners, is dat er sterk rekening gehouden wordt met het huidige recruitmentproces en de interne ontwikkelingen binnen de organisatie. Bij ziekenhuizen zien we nieuwe campagnes ontstaan en nieuwe samenwerkingsvormen, zoals het ‘coronacontract’.
Werf& meldt dat 6 op de 10 werkgevers ‘gewoon’ door werven. 4 op de 10 hebben een ‘hiring freeze’ of werven door op de bedrijfskritische profielen. Dat soort campagnes worden dus aangepast en soms gestopt.
Verschillen bij kandidaten
- Kandidaten gaan van actief naar passief, kiezen voor zekerheid
- Zoekgedrag wordt aangepast: er wordt minder gezocht op woorden als ‘baan’ en ‘vacature’
Aan de andere kant zien we dat er meer mensen online zijn. Hier liggen kansen, want daar kun je meer mensen bereiken en blijf je top of mind. Want ondanks dat ze niet direct solliciteren, is het verstandig om zichtbaar te blijven onder je doelgroep en continu te blijven werken aan je employer brand. Je hebt dus een hogere Return on Attention.
“Return on Attention – Daarmee bedoelen we dat je extra opvalt, zonder dat je daar extra kosten voor maakt, omdat de concurrentie stopt of stil zit. Als jij laat zien dat jij wel werft, kom je naar de kandidaten (en klanten) over als een sterk en stevig bedrijf. Als jij als potentiële kandidaat nu 2 merken ziet in plaats van 10, dan is je keuze veel sneller gemaakt.”
Ontwikkelingen in de data van online campagnes
Anders dan je wellicht zou denken, zien wij juist positieve resultaten in online recruitment campagnes.
Lagere kosten en meer bereik
Hoe dat komt? Doordat meer mensen gebruik maken van online media en doordat andere bedrijven het adverteren pauzeren, gaan de kosten omlaag waardoor het juist voordeliger wordt om te adverteren.

Grafiek Cost per mile social media
Dit zorgt ervoor dat campagnes zelfs een groter bereik behalen met hetzelfde of zelfs minder budget! Dit zien we vooral gebeuren bij awareness kanalen en het uitleveren van advertenties.

Grafiek Google Display Clicks en CTR
Wat betekent dit voor jou?
Ben jij een van de 60% die nog wel ‘gewoon’ blijft werven? Dan betekent dat je nu betere voorwaarden hebt, goedkoper kan adverteren, maar misschien wel moet veranderen in de manier waarop je communiceert. De verandering van actieve naar passieve kandidaten betekent een verschuiving in de candidate journey, waardoor je je meer op de awareness-fase moet richten.
Hoe werk jij verder aan jouw online zichtbaarheid?
Gekeken naar de data en ontwikkelingen, is het nu extra belangrijk om onder de aandacht te blijven bij je doelgroep. Doe je dit bijvoorbeeld via display-marketing, zijn daar nu mooie voordelen te behalen. Daarnaast kun je een ‘remarketingpool’ of netwerk op te bouwen. Mocht de tijd weer aanbreken om te gaan werven, kun je daar direct op anticiperen en hoef jij minder te werken aan je employer brand.
Laat zien wie jij als bedrijf bent, hoe je omgaat met deze situatie en deel interessante content met je doelgroep. Check ook onze blog met onze feel good recruitment trends en onze recruitment tips in tijden van corona.