Anticyclisch werven…

Wat is het? En moet je dat juist nu doen?

Tegen je gevoel en de stroom in. Werkt dat? In 2012 schreef Max van Liemt een blog over anticyclisch werven. Het thema is na acht jaar opnieuw relevant. Waarom zou je, net als de rest in de ‘coronacrisis’, stoppen met investeren, als je er op termijn veel meer rendement uit kan halen?

Sommige onder ons kennen het ‘anticyclisch begrotingsbeleid’ nog wel uit de tijd dat je voor Economie of M&O economische begrippen uit je hoofd moest leren. In het kort: een overheid (of bedrijf) kan er voor kiezen een anticyclisch of procyclisch beleid te voeren als het economisch wat minder gaat.

Anti-cyclisch – maatregel of effect dat de natuurlijke conjuncturele beweging tegenwerkt.

Pro-cyclisch – maatregel of effect dat de natuurlijke conjuncturele beweging versterkt.

Een voorbeeld: Anticyclisch is flink te gaan investeren, bijvoorbeeld de overheid die nieuwe wegen aan te laten leggen, om op die manier geld in de economie te pompen en mensen aan het werk te houden.

Procyclisch is juist fors gaan bezuinigen in tijden dan het slecht gaat. Dat laatste klinkt het meest logisch – maar klopt dat wel? Want in tijden waarin het economisch minder lijkt te gaan, zijn er ook voordelen te behalen.

1 probleem, 2 oplossingen - openingstijden

Openingstijden, waar doe je in deze coronacrisis goed aan? Officiële regels vanuit de gemeente buiten beschouwing gelaten – als we kijken naar twee ondernemers uit de buurt van Gouda (Boomboxx, verkoopt lifestyle kleding en accessoires en 12GO Biking, de grootste fietsenwinkel van Nederland), zie je dat ze hetzelfde probleem op twee verschillende manieren oplossen.

Waar Boomboxx kiest om minder lang open te zijn om de klantenstroom beter te managen, kiest 12GO Biking ervoor om juist langer open te zijn, om zo het normale aantal klanten te verspreiden over de dag. De aanpak van Boomboxx zou je procyclisch kunnen noemen, 12GO Biking anticyclisch. Het feit dat 12GO Biking langer open blijft, kan er voor zorgen dat ze juist meer klanten aantrekken en zo meer omzet genereren, terwijl dat niet het doel van deze maatregel is.

Dus toch maar werven?

In het artikel benoemd Max van Liemt enkele voordelen, die het interessant maken om juist nu te investeren. Het klinkt soms wat cru, maar dit zijn 6 redenen om tegen de stroom in te gaan en anticyclisch te gaan werven.

1. Betere voorwaarden ?

Dit is iets wat we bij VONQ direct zagen gebeuren. Doordat bedrijven de marketingbudgetten terugschroeven komt er meer ‘ruimte’ vrij om (online) te adverteren. En vaak goedkoper. Display marketing in de awareness-fase van jouw passieve kandidaten is nog nooit zo relevant geweest als nu. 

Nog een voordeel – denk eens aan het feit dat alle beurzen nu zijn uitgesteld – is dat je goedkoper kan deelnemen aan carrièrebeurzen, die in economisch onzekere tijden beter bezocht worden.

Een derde voordeel is dat in onzekere tijden er lagere salarissen geboden kunnen worden, doordat de vraag naar arbeid is afgenomen. Er zal een verschuiving plaatsvinden van actieve naar passieve kandidaten en degene die solliciteren zullen dat eerder doen, omdat ze ‘moeten’.

2. Return on Attention ?

Als je dan investeert in awareness oplossingen of in beurzen, dan brengt dat nog een voordeel met zich mee. Je hebt een hogere Return on Attention. Daarmee bedoelen we dat je extra opvalt, omdat de concurrentie stil zit. Als jij laat zien dat jij wel werft, kom je naar de kandidaten (en klanten) over als een sterk en stevig bedrijf. Als jij als potentiële kandidaat nu 2 merken ziet in plaats van 10, dan is je keuze veel sneller gemaakt.

3. Capaciteit hebben ?️

Wat doe je als in jouw branche de coronacrisis economisch gezien ‘slechts’ een korte recessie geeft? Dat jouw productie in oktober weer op volle toeren draait? Veel organisaties gaan pas werven als zij er zeker van zijn dat de vraag aantrekt. Hoe mooi zou het zijn dat je die vraag kan opvangen, en jouw bedrijf eerder kunt opschalen? We weten het – dit is een vraag die in ieder bedrijf speelt en er zijn heel veel voorbeelden waarbij het soms goed en soms niet goed uitpakt.

4. De perfecte onboarding ?️

Als er iets vaak fout gaat in start-ups of scale-ups (en zelfs bij grote bedrijven) dan is het wel een onboarding. 1 dag handen schudden (toen mocht dat nog), 1 dag jezelf inlezen, 1 dag trainingen en 1 dag door je team ingewerkt worden – dat is wel zo’n beetje. Een economisch mindere periode geeft de gelegenheid om nieuwe collega’s klaar te stomen voor de toekomst. Een nadeel hier, onboarding gebeurt vaak op kantoor – probeer voor nu het online equivalent uit te voeren. Hoe beter de onboarding, hoe beter je de nieuwe collega’s kan inzetten als de tijd er om vraagt.

5. Bouw een kandidatennetwerk ?️

In economisch mindere tijden krijg je een hogere reactie op je recruitmentcampagnes. Het komt voor dat je meerdere kandidaten hebt die geschikt zijn voor dezelfde rol. Je kunt alleen nooit iedereen plaatsen. Het geeft je wel mooi de mogelijkheid om zoveel mogelijk (geschikte) sollicitanten te verzamelen in je ATS of CRM. Zorg ervoor dat je toestemming hebt om ze te benaderen zodra het weer beter gaat. Als dat het geval is, kun je de geschikte kandidaten sneller en goedkoper door het wervingsproces loodsen, om snel op te kunnen schalen.

6. Tijd voor optimalisatie ?

Het is niet alleen tijd om jouw vacatureteksten te optimaliseren – wellicht is er nu ook de tijd om de arbeidsmarkt beter in kaart te brengen. Zorg voor contacten met opleidingen, zorgt ervoor dat je bekend wordt bij studenten en stagiaires, organiseer een meeloopdag (als we weer naar kantoor mogen) en zorg altijd goed en netjes voor je sollicitanten. Ze kunnen je nog van pas komen.

Hulp nodig bij het optimaliseren en werven

VONQ