10 tips om jouw pagina’s klaar te maken voor Google for Jobs!

Zorg dat je klaar bent voor de grootste vernieuwing in jaren!

Heb je wat tijd over? Doordat je geen reistijd meer hebt of doordat er een hiring stop is? Kijk dan of je de tijd die je over hebt kan investeren in de volgende grote technologische verandering in de recruitmentwereld – de opkomst van Google for Jobs.

Wat is het ook alweer?

Sommige zien Google for Jobs al in hun zoekresultaten en we schreven er al eerder een blog over met 3 tips: Tijd om je voor te bereiden! In tegenstelling tot een Monster of Indeed is Google for Jobs geen jobboard. Wat Google eigenlijk doet, is hun zoekmachine aanzetten om erachter te komen of er op bepaalde pagina’s vacatures staan. Die vacatures worden verzameld en in een gelikt jasje weergeven op de zoekresultatenpagina. Vacatures zijn gelijk zichtbaar en als kandidaat kan je gelijk solliciteren vanuit Google for Jobs.

Het ziet er ongeveer zo uit:


Een paar nadelen zijn direct zichtbaar. Heb je al je tijd gestoken in een mooie werken-bij-pagina, wordt al dat werk gereduceerd tot een korte tekst en een logo op Google… Maar toch wil je daar staan – als iemand zoekt op vacature Marketeer wil je wel dat ze bij jou solliciteren, in plaats van bij de concurrent.

Hoe doe je dat? In deze blog geven we je 10 tips die je kan toepassen.

⬇️⬇️⬇️ Scroll snel verder naar beneden! ⬇️⬇️⬇️

Wil je het samen doen? Vraag dan gratis advies aan.

Wij helpen je graag verder met vrijblijvend advies!

Aanvragen

Geen 10 minuten om alles te lezen? Geen probleem!

Download onze handige one-pager met alle tips in het kort!

Download

10 tips om jouw pagina’s klaar te maken voor Google for Jobs!

  • Tip #1 – Structured Data

Om jouw vacature snel en gemakkelijk vindbaar te maken voor jouw ideale kandidaat, is het dus nodig om deze filters in jouw vacatureteksten te integreren. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat jouw vacature niet zichtbaar is in het vacatureoverzicht, omdat Google niet in staat is hem te beoordelen en te ranken. Daarom heeft Google enkele richtlijnen opgezet met het oog op hoe vacatureteksten geschreven moeten worden om aan de eisen te voldoen. Deze richtlijnen worden ‘structured data’ genoemd. De informatie dat niet mag ontbreken in jouw vacatureteksten bestaat uit: Functietitel, bedrijfsnaam, plaats, adres en datum van vacatureplaatsing.

  • Tip #2 – Zorg voor een catchy introductie

Een aantrekkelijke introductie is onmisbaar om de aandacht te trekken van jouw doelgroep en om je te doen opvallen. In Google for Jobs is de introductie niet alleen het begin van je vacature, maar ook het enige deel dat in eerste instantie zichtbaar is voor je potentiële kandidaten (de eerste 5 tot 25 regels.). Pas wanneer er op de vacature wordt geklikt, zal de gehele vacaturetekst zichtbaar worden.

  • Tip #3 – Gebruik een duidelijke en relevante functietitel

Het is beter om een duidelijke functietitel te gebruiken (en niet ‘Marketing Magician’ of ‘Sales Ninja’) die de kandidaat een helder idee geeft van wat de functie inhoudt en wat voor skills en hoeveel jaar ervaring ze nodig hebben om te solliciteren (bijv. ‘Sales consultant’, ‘Junior Accountmanager’ of ‘Social Media Marketeer’).

Extra tip: Je kan de gratis tool Google Trends gebruiken om te zien of de functietitel die je in gedachten hebt ook daadwerkelijk wordt gebruikt in zoekopdrachten. Ook kun je verschillende functietitels vergelijken om zo de juiste beslissing te nemen.

  • Tip #4 – Gebruik synoniemen en relevante zoekwoorden

Waar zoekt de kandidaat op? Verwerk woorden als ook baan, functie en werk in de tekst. Maar blijf schrijven voor de lezer.

Stel leesbaarheid echter voorop en vermijd een overdaad aan dezelfde woorden om te riskeren dat Google je afrekent op ‘keyword stuffing’. Probeer synoniemen te vinden voor je functietitel en voeg een aantal andere relevante keywords toe om je SEO te verbeteren. Zo vergroot je de kans om gevonden te worden door jouw ideale kandidaat.

  • Tip #5 – Hou de lezer en Google geïnteresseerd

Handig om te weten – Het algoritme van Google leest vacatures net zo als mensen. En hoe interessanter de tekst, hoe hoger je ranking wordt. 

  • Een langere leestijd beloond Google met een hogere ranking.
  • Zorg voor een uitdagende tekst.
  • Zorg voor een scanbare tekst met bullet points

Zorg er echt voor dat je introductietekst goed is – hoe vaker iemand op lees meer klikt, hoe hoger de ranking van jouw vacaturepagina wordt. Daar profiteren dus ook andere vacatures van.

  • Tip #6 – Vermeld het salaris

Let op: Dit zorgt voor een hogere positie in Google for Jobs. Geeft je geen salaris in, dan gaat Google zelf een salaris bedenken op basis van vergelijkbare vacatures. En daarmee worden dus verwachtingen geschapen. Let er dus op dat je dit aangeeft – mocht je dat niet doen, zorg er dan echt voor dat de functietitel juist is. Ga in een vacature niet uit van een manager als hij geen leidinggevende functie heeft. 

Benoem dus de euro’s of de salarisrange, ook als dit aan de lage kant is. Managing expectations!

  • Tip #7 – Bied meer dan je vraagt

Dit is een algemene tip, niet zozeer voor Google for Jobs. Biedt meer dan dat je vraagt. Zorg er dus voor dat je niet een waslijst aan kandidaten eisen hebt en een kort lijstje met voordelen. Je ‘verkoopt’ een baan. Wees ook eerlijk en duidelijk.

  • Tip #8 – Schrijf in de taal van je doelgroep

Misschien ken je de ‘harde pielemuis-vacature’ die kortgeleden trending was. Ging te ver, maar het zet wel aan tot nadenken. Waarom zou je niet in de taal van je doelgroep schrijven? Jongeren gebruiken nou eenmaal andere woorden.

Wat je kan doen, is iemand in een vergelijkbare functie interviewen om te kijken welke woorden er gebruikt woorden. 

  • Tip #9 – Dubbele content wordt gestraft
  • Tip #9 – Dubbele content wordt gestraft

In de content-marketing-wereld is dit een bekende, voor Google for Jobs en de recruitmentwereld is dit iets nieuws. Dubbele content levert je minpunten op. Dat betekend het volgende: 

SCHRIJF. ZOVEEL. MOGELIJK. UNIEKE. CONTENT. 

  • Tip #10 – Wees duidelijk en eerlijk

Ook een algemene tip, maar zeker waard om vermeld te worden: Wees concreet en eerlijk. Ben je dat niet, val je tijdens het sollicitatieproces van zelf door de mand – en dat wil niemand na alle moeite die je er in gestoken hebt.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van jouw teksten voor Google for Jobs?

VONQ