Hoe vind ik die specifieke kandidaat?

Op 1 april was VONQ aanwezig op het seminar Arbeidsmarkt & Recruitment. Onze strategisch consultant Maarten Broesterhuizen sprak tijdens het seminar over de verschillende doelgroepen, zoals actief zoekende, passieve kandidaten en hun unieke zoekgedrag. Talentwerving is soms lastig, het bereiken van de juiste doelgroep en zeker de latente die niet direct op zoek is naar een baan, is daarom een uitdaging. Broesterhuizen legde aan de hand van een presentatie uit via welk type kanalen je die doelgroep kunt bereiken en hoe je die kan verleiden tot een sollicitatie. Deze aanpak is per doelgroep verschillend.

De zoektocht naar de ideale kandidaat begint eigenlijk met de vraag wat de doelgroep belangrijk vindt en welk sollicitatie -en zoekgedrag kandidaten vertonen. Broesterhuizen nam in zijn presentatie de aanwezigen mee in de candidate journey (de route die de kandidaat online aflegt voordat hij of zij solliciteert). Vaak blijkt dat binnen schaarse doelgroepen juist het grootste grootste deel van die doelgroep niet of nauwelijks op zoek is naar een nieuwe baan. Dit maakt het zoeken naar de geschikte kandidaat, zeker in een schaarse doelgroep, lastig.

Segmenteren van de doelgroep

Segmenteren van de doelgroep is belangrijk in het recruitmentproces. Binnen VONQ maken wij onderscheid tussen de actieve, oriënterende, passieve en niet/zoekende doelgroep. Elk recruitment marketing vraagstuk is uniek. De actieve doelgroep is op zoek naar een baan en te bereiken via generieke jobsites en social media. Bij een oriënterende doelgroep zijn specifieke nichesites belangrijk. Men is immers nog niet actief bezig met het zoeken naar een baan en zal zich nog niet begeven op de jobsites, maar is wel bezig met wat mogelijk de volgende stap is. Nichesites en vakinhoudelijke communities zijn daarom een belangrijk kanaal. Dit geldt ook voor de passieve doelgroep. Deze doelgroep is niet op zoek naar een baan, een mooie kans laat deze groep echter niet lopen. Deze doelgroep is te bereiken via onder andere online magazines, online communities, print, Q&A platforms, Google en social media.

Hoe bereik je die potentiële kandidaat?

De kern van het verhaal dat Broesterhuizen hield, zat hem in het benaderen van de juiste doelgroep en hoe je moet inspelen op de candidate journey van je doelgroep. Welke middelen je daarbij inzet is uiteraard van belang. De latente doelgroep heeft meerdere touchpoints nodig dan bijvoorbeeld een actieve doelgroep om tot een sollicitatie te komen. Waarom? De meer latente doelgroepen dienen eerst overtuigd te worden en hebben een langer bewustwordingsproces.

VONQ gebruikt hierbij het AIDA model (Awareness, Interest, Desire, Action). Afhankelijk van je doelgroep, hun zoekgedrag, interesse kan je verschillende kanalen en middelen inzetten om de kandidaten tot de sollicitatie te bewegen. Het is dus belangrijk om te bedenken: hoe krijg ik de aandacht van de kandidaat? Waar liggen de interesses? Waar heeft de kandidaat behoefte aan? Hoe onderneem ik de actie? Breng dit in kaart voordat je begint met je recruitmentcampagne.

Wil je graag meer weten over hoe VONQ jouw recruitment marketing vraagstuk kan behandelen?

Maak kennis met ons Job Marketing Platform!

Wil jij weten welke kanalen je nog meer in kunt zetten om je doelgroep te bereiken? Neem dan eens een kijkje in ons Job Marketing Platform. Met onze tool plaats je eenvoudig en voordelig jouw vacature(s) op de meest geschikte plaatsen!

VONQ