Kies je campagnestrategie: welke kandidaat wil je nu écht vinden?
Om de juiste kandidaten voor een baan te vinden, kiezen bedrijven er vaak voor om hun volledige (online) blik te richten op de meest voor de hand liggende campagne. Je neemt een paar bekende mediakanalen, zoals LinkedIn, Frankwatching of Indeed, en verspreidt de boodschap: je bent op zoek naar een nieuwe Automation Engineer! Op deze manier je vacatures spreiden lijkt simpel, en beter nog, goedkoop. Werkt de campagne ook echt? Deels. Je trekt een paar actieve kandidaten aan, hoewel je van deze groep een aantal mensen eerder hebt gezien. De gekwalificeerde, ambitieuze persoon die je zoekt, heeft nog geen contact opgenomen. Wat nu?
Nou, er zijn natuurlijk méér opties die tot succes leiden.
Spoor je probleem op
Vaak realiseren bedrijven zich niet dat het probleem binnen hun recruitment marketing aanpak op grotere schaal plaatsvindt. Het is belangrijk om dit probleem op te sporen. Stel vast wat er aan de hand is! Jurgen de Groot, Retail HR Manager bij BMW Group Nederland, zegt: “Je verwacht het misschien niet, maar zelfs bij BMW komt talent niet aanwaaien. BMW staat voor kwaliteit en we werken met de nieuwste en mooiste technologie. Voor sommigen heeft dit een enorme aantrekkingskracht en is het een mooie uitdaging, voor anderen voelt het een beetje overweldigend. Vooral voor pas afgestudeerden is het verschil tussen wat ze op school hebben geleerd en het werken bij een BMW dealer enorm groot”.
Voor welk type campagne ga je?
Het is belangrijk om eerst je doelstellingen te bepalen. Als je weet naar wie je op zoek bent en of die kandidaat moeilijk te vinden is, kies je makkelijker een bijpassend campagne-traject. Soms is het makkelijker om een oplossing te vinden, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een junior digital marketer. Dan zijn er nog complexere situaties, waarin je misschien probeert om verschillende tech savvy werkgevers binnen Europa op te sporen. Of zoals in het geval van BMW, wanneer junioren zich nog een kléin beetje te overweldigd voelen voor je merk. Wat doe je in dat geval? En wat is je belangrijkste focus per campagne?
We ondersteunen je graag.
Je bent op zoek naar een 'gemakkelijk' doelwit...
Als je kiest voor een campagne gericht op een relatief makkelijk te vinden kandidaat, verspreid je je vacatures via een paar kanalen. Zo vind je de kandidaten die actief op zoek zijn naar die baan. Dit is een easy optie, maar komt soms met wat moeilijkheden. Je loopt het risico om vast te blijven zitten in een specifieke pool van kandidaten, die jou via verschillende kanalen blijven bereiken. Om alleen diegenen te bereiken die al bekend zijn met je merk of organisatie. Mensen die toch al zouden hebben gereageerd op de vacature. De voordelen van dit soort campagnes? Ze zijn snel. Makkelijk. We raden je aan om te kiezen voor dit soort campagne als je al een flinke brand awareness en interesse hebt gecreëerd bij de doelgroep.
Je moet een complexe rol of meer dan één rol vullen.
Buiten de muren van jouw kantoor, in de online wereld, bestaat een groep zoekende kandidaten die jou misschien nog niet hebben gevonden. En dan is er nog een groep die niet actief op zoek is – maar die wellicht snel zal schakelen als ze gezien hebben dat er een nieuwe kans voor hen ligt. Dit betekent dat je je op een specifieke audience gaat focussen, om zo je online zichtbaarheid te vergroten. Zo bereik je een grotere pool van actieve en passieve kandidaten – groter denken, actiever te werk gaan. Ben je ook weer veel meer op de lange termijn effectief. Een continue en specifieke recruitmentstrategie die een campagne inzet gericht op een kleiner publiek helpt jou om je precíes te focussen op de persoon (of mensen) die je wil aantrekken.
Dan is er – zucht – nog een aanvulling op het probleem. Er bestaat namelijk een groep gekwalificeerde kandidaten die nog niet helemaal op de hoogte zijn van jouw bestaan. Of die niet weten waarom ze bij jouw bedrijf zouden willen solliciteren. Wat hebben jullie, als bedrijf, precies te bieden? Campagnes gericht op wie jullie als bedrijf zijn versterken het verhaal van je merk. Promoot een mooie selectie video’s, verhalen, blogs, foto’s of infographics over de sfeer bij jullie op kantoor/ jullie unieke verhaal/ kijk op de wereld op sociale media en niche-kanalen om de toon te zetten. Ontdek eens waarom jullie bedrijf doet wat jullie zo goed doen en gebruik dit verhaal om een connectie te maken met je publiek. Interessante content kan worden ingezet om je online zichtbaarheid te vergroten en trekt zo zelfs de meest verborgen kandidaten aan!
Wat heeft BMW uiteindelijk gedaan?
Om zelfs nerveuze junioren te bereiken, richtte BMW zich op hun doel: het versterken van hun bedrijfs ‘vibe’, het verspreiden van niet-overweldigende content en het bieden van ondersteuning en traineeships. Jurgen: “Onze aantrekkelijke carrièrewebsite maakt het gemakkelijk om te solliciteren en we promoten het werken bij een BMW dealer op sociale media door middel van jobadvertenties en video’s die laten zien wat het betekent om daar te werken. Wij zijn ons ervan bewust dat deze kandidaten zich misschien overweldigd voelen en zijn daarom betrokken bij het trainen van talent. Op deze manier proberen we de kloof tussen school en het werken bij BMW te overbruggen.”