Bereid jouw vacatureteksten voor op “Google for Jobs” met deze 3 tips!
Het is bijna onmogelijk om de hype te vermijden die is ontstaan door Google for Jobs, ook bekend als de Job Search Experience. Maar weet je ook wat het zou kunnen betekenen voor jou als recruitment professional? Google for Jobs kan impact hebben op vacaturesites en op jouw carrièrepagina. Het is daarom van belang om je vacatureteksten op deze feature voor te bereiden. Deze blogpost geeft je 3 praktische tips om je vacatures een vliegende start te geven voor de verbeterde Job Search Experience van Google.
Google for Jobs: In één oogopslag
Google for Jobs is een verbeterde Google search feature om gemakkelijker vacatures te vinden, direct via en binnen een Google zoekopdracht. Het biedt een overzicht van vacatures verzameld vanuit verschillende bronnen. Met Google for Jobs kunnen kandidaten hun zoekopdracht verfijnen met filters, vacatures vergelijken en de resultaten evalueren. Wanneer ze op de solliciteerbutton klikken, worden ze vervolgens naar de website geleid waar de vacature oorspronkelijk is geüpload of gevonden.
De onderstaande afbeeldingen laten je het verschil zien in de user flows tussen de vorige en de huidige job search feature van Google.

Wat is het effect op vacaturesites of op je carrièrepagina?
De nieuwe user flow zal de user journey veranderen en dit kan een impact hebben op het verkeer op jouw carrièrepagina of op vacaturesites. Zoals je kan zien in bovenstaande afbeelding liet de originele zoekopdracht kandidaten voorheen direct landen op een vacaturesite of op jouw carrièrepagina. Met de nieuwe Job Search Experience kan het zo zijn dat het eerste touchpoint op het vacatureoverzicht van Google is. Dit kan aan de ene kant betekenen dat het verkeer op jouw carrièrepagina afneemt, maar het kan aan de andere kant ook het aantal sollicitaties positief beïnvloeden. Hoe? De potentiële kandidaat heeft de beschrijving van jouw vacature al gelezen én al op de sollicitatiebutton geklikt. Dit betekent dat de kandidaat erg geïnteresseerd is in jouw vacature waardoor de kans groot (en misschien wel groter) is dat de sollicitatie afgerond wordt op jouw carrièrepagina.
Zorg voor een goede start voor jouw vacatureteksten op Google for Jobs!
De nieuwe Job Search Experience is (waarschijnlijk voorlopig) gratis en gebaseerd op organische zoekopdrachten. Dit zorgt voor veel mogelijkheden voor jouw vacatures. Met de volgende 3 praktische tips kun je meteen beginnen met jouw voorbereidingen!
Tip 1: Laat je leiden door de richtlijnen van Google for Jobs voor ‘structured data’
Op Google for Jobs kan de kandidaat niet alleen de vacatures bekijken waar hij geïnteresseerd in is, hij kan ook filters gebruiken om ze sneller en gemakkelijker te vinden.
Om jouw vacature snel en gemakkelijk vindbaar te maken voor jouw ideale kandidaat, is het dus nodig om deze filters in jouw vacatureteksten te integreren. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat jouw vacature niet zichtbaar is in het vacatureoverzicht, omdat Google niet in staat is hem te evalueren en te ranken. Daarom heeft Google een aantal richtlijnen opgezet met het oog op hoe vacatureteksten geschreven moeten worden om aan de eisen te voldoen. Deze richtlijnen worden ‘structured data’ genoemd. De informatie dat niet mag ontbreken in jouw vacatureteksten bestaat uit: Functietitel, bedrijfsnaam, locatie, adres en datum van vacatureplaatsing.
En vergeet ook zeker het salaris niet. Het salaris is een belangrijk onderdeel van de vacaturetekst, niet alleen voor kandidaten, maar ook voor Google for Jobs. Wanneer je geen salaris toevoegt aan je vacature, doet Google for Jobs dit automatisch. Het algoritme evalueert vergelijkbare vacatures en genereert een salarisbereik dat realistisch is voor die positie.
Extra tip: Gebruik de gratis Google Testing Tool om te controleren of de structured data compleet en correct is in jouw vacaturetekst.
Tip 2: Creëer een aantrekkelijke vacaturetekst
Goede content was, is en zal altijd essentieel blijven om kwalitatieve kandidaten aan te trekken. Je vacaturetekst moet aantrekkelijk zijn voor jouw doelgroep, hun aandacht trekken en opvallen tussen de vacatureteksten van concurrenten.
Wanneer je je vacaturetekst schrijft, hou dan deze twee punten in gedachten:
- Zorg voor een catchy introductie
Een aantrekkelijke introductie is essentieel om de aandacht te trekken van jouw doelgroep en om je te doen opvallen. In Google for Jobs is de introductie niet alleen het begin van je vacature, maar ook het enige deel dat in eerste instantie zichtbaar is voor je potentiële kandidaten (de eerste 5 tot 25 regels.). Pas wanneer er op de vacature wordt geklikt, zal de gehele vacaturetekst zichtbaar worden.
- Maak je vacaturetekst makkelijk leesbaar
Als je door je catchy introductie eenmaal de aandacht van de kandidaat hebt getrokken, wil je ervoor zorgen dat ze de hele vacaturetekst lezen en uiteindelijk op de solliciteerbutton klikken. Daarom is het belangrijk om je vacaturetekst makkelijk leesbaar te maken. Door tussenkopjes toe te voegen, bulletpoints te gebruiken en te focussen op de USP’s van de functie en de organisatie, kun je je vacaturetekst het meest aantrekkelijk maken voor jouw doelgroep.
Tip 3: Verbeter de SEO van je vacature
Structured data en het focussen op de juiste en kwalitatieve content zijn twee essentiële onderdelen van een groter geheel: Search Engine Optimization (SEO). Als je vacaturetekst of carrièrepagina niet vindbaar is op Google, zullen het verkeer op je website en je binnenkomende sollicitaties daar ook onder lijden.
Met onderstaande tips heb je maak je jouw vacatureteksten nog meer SEO-proof:
- Gebruik een duidelijke en relevante functietitel
Het is beter om een duidelijke functietitel te gebruiken (en niet ‘Marketing Magician’ of ‘Analytics Ninja’) die de kandidaat een helder idee geeft van wat de functie inhoudt en wat voor skills en hoeveel jaar ervaring ze nodig hebben om te solliciteren (bijv. ‘Junior Accountmanager’ of ‘Social Media Marketeer’).
Extra tip: Je kan de gratis tool Google Trends gebruiken om te zien of de functietitel die je in gedachten hebt ook daadwerkelijk wordt gebruikt in zoekopdrachten. Ook kun je verschillende functietitels vergelijken om zo de juiste beslissing te nemen.
- Gebruik synoniemen en relevante keywords
Wanneer je de functietitel hebt bepaald, is het belangrijk om hem ook te noemen in de eerste paragraaf en het eerste tussenkopje. Stel leesbaarheid echter voorop en vermijd een overdaad aan dezelfde woorden om te riskeren dat Google je afrekent op ‘keyword stuffing’. Probeer synoniemen te vinden voor je functietitel en voeg een aantal andere relevante keywords toe om je SEO te verbeteren. Zo vergroot je de kans om gevonden te worden door jouw ideale kandidaat.
Extra tip: Is jouw carrièrepagina SEO-proof? Zet de gratis Lighthouse tool in en krijg een uitgebreid rapport over jouw SEO en hoe je het kan verbeteren.
What’s Next?
Je bent nu helemaal klaar om jouw vacatureteksten Google for Jobs-proof te maken!
Niet zeker waar je moet beginnen, hoe je nu verder moet of heb je simpelweg advies nodig van een expert? Voel je vrij om contact op te nemen met één van onze experts voor een gratis, vrijblijvend advies. We helpen je graag!