Best Practices: Hoe creëer je jouw unieke aanbod in jouw vacaturetekst?
Vacatureteksten worden steeds beter gericht op de doelgroep. De mindset van recruiters en wervingsspecialisten begint te veranderen. Maar over het aanbod blijven organisaties huiverig en ze laten het vaak zelfs volledig weg in hun vacatureteksten. In de eerdere case study heb ik laten zien dat een aanbod veel meer is dan enkel het salaris. Deze aanvullende blog is gericht op praktijkvoorbeelden om jou een handvat en creativiteit te bieden om een eigen aanbod te schrijven dat jouw ideale kandidaat niet kan afslaan!
Creatieve praktijkvoorbeelden van onze klanten
Dagelijks ondersteun ik onze klanten in het optimaliseren van hun job marketing campagnes. In mijn functie als Campaign Manager bij VONQ heb ik dan ook een aantal zeer creatieve en ludieke arbeidsvoorwaarden voorbij zien komen of samen opgesteld die een goed beeld van de organisatie gaven en een positieve impact hadden op de sollicitaties.
Een eigen “huisbier”-regeling
Een van de leukste arbeidsvoorwaarden komt van een A-klant in de FMCG. Tijdens een workshop kwamen we erachter dat ze moeite hadden met het opstellen van een leuk aanbod dat echt bij hen past en waar zij ook mee naar buiten wilden treden. Na enige discussie en gerichte vragen kwamen we erachter dat extra’s die voor hen inmiddels vanzelfsprekend waren juist ontzettend leuk en onderscheidend waren om in het aanbod te benoemen. Zijnde een A-merk in bier, bleken zij een maandelijkse “huisbier” regeling te hebben waarbij je elke maand gratis een paar kratjes bier mocht ophalen en mee naar huis mocht nemen. Een creatief en onderscheidend aspect in het aanbod dat voor bijna elke doelgroep leuk is om te lezen, ondanks dat het geen direct financieel aspect is!
Jouw gezondheid voorop: yoga, fruit en verse smoothies
Een ander leuk voorbeeld komt van een klant in Agri. In hun aanbod staat genoemd dat dat zij topfaciliteiten bieden voor hun medewerkers. Hoe? Door een bedrijfsrestaurant met een eigen chef kok, een eigen bootcamp terrein, yoga, versgemalen koffie en vers fruit en smoothies. Ondanks dat je misschien liever een colaatje drinkt en yoga wat zweverig vindt, is het toch fijn om te lezen dat jouw potentiële werkgever goed voor je wil zorgen en betrokken is met jouw gezondheid?
Durf jij een potje tafelvoetbal aan tegen de baas?
Een aanbod dat direct leidde tot kwalitaiteve sollicitaties kwam van een accountancy kantoor. Ondanks dat de vacature voor een accountant misschien een formeel en misschien zelfs stoffige functie oproept, bewees deze klant het tegendeel. Na een duidelijke omschrijving van de functie en de afdeling, gaven ze in hun aanbod mee dat je tijdens je lunch de baas van de organisatie uit kon dagen in een potje tafelvoetbal. Als je dit aandurfde althans, anders hadden zij een mooie kantine waar je je lunch kon nuttigen. Dit aspect uit het aanbod kwam letterlijk terug in de sollicitaties die zij ontvingen!
Aan de slag met jouw unieke aanbod
Ook al heb je geen eigen chef kok, huisbier of tafelvoetbal, er zijn altijd aspecten die je kunt benoemen die jou onderscheiden als organisatie en werkgever. Zo benoemde een andere klant dat hun kantoor vlakbij een mooi natuurgebied lag, ideaal voor een ommetje of frisse neus tijdens de lunchpauze! Of juist een hele centrale ligging in het centrum, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer!
Een kleine side note: Probeer niet terug te vallen op aspecten die interessant “lijken” voor de kandidaat, maar die eigenlijk eerder vanuit de organisatie komen. Denk hierbij aan redelijk lege aspecten als een dynamische werkomgeving, een internationale organisatie en korte lijnen. Deze zeggen vrij weinig en voegen ook niet veel toe aan het aanbod.
Take aways van deze case study:
- Een aanbod bestaat niet puur uit een salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het zijn alle aspecten die een beeld geven van jou als potentiële werkgever en die jou onderscheiden van de concurrent.
- Schrijf een aanbod dat interessant is voor jouw ideale kandidaat. Door te praten met je eigen medewerkers, online research te doen of met kandidaten in het sollicitatieproces in gesprek te gaan, kun je erachter komen waar de behoeften liggen van jouw doelgroep. Deze tips vind je uitgebreid terug in onze vorige blog!
- Extra’s en USP’s kunnen aspecten zijn die voor jou al vanzelfsprekend lijken, maar juist interessant zijn om te benoemen. Dit hoeft niet altijd spectaculair te zijn in de vorm van een eigen chef kok, maar kunnen ook leuke en praktische zaken zijn zoals een potje tafelvoetbal of een gunstige en bereikbare ligging.
Hoe nu verder?
Het schrijven van een goede vacaturetekst en een bijbehorend aanbod is niet iets dat zomaar gebeurt. Het vergt tijd, voorbereiding, kritisch denkwerk en daarbij vooral veel proberen! Het klinkt cliché, maar oefening baart echt kunst. De tijd die je vooraf in de vacaturetekst stopt, win je vaak terug door minder tijd te besteden aan het afwijzen van minder interessante kandidaten.
Meer weten over het schrijven van een vacaturetekst, de mogelijkheden van een workshop of onze job marketing services? Neem dan zeker contact met ons op!