Finance Professionals & IT’ers: De grootste uitdaging voor Finance Recruiters

3 Tips voor het aantrekken van het juiste talent binnen de Financiële Sector

Veranderingen in de markt zetten de finance sector volledig op zijn kop. Nieuwe technologische ontwikkelingen als robotisering en digitalisering, maar ook bitcoins en blockchain zorgen ervoor dat financiële organisaties steeds meer IT-gedreven moeten zijn, willen ze concurreren met andere organisaties binnen de markt. Daarom hebben financiële organisaties steeds meer IT-talent nodig. Tegelijkertijd stijgt ook de vraag naar Finance Professionals tot steeds grotere hoogte. En laten dat nou net twee moeilijk bereikbare doelgroepen zijn binnen de markt. Onze Recruitment Marketing Experts gericht op Finance vertellen je alles over de trends binnen deze sector en geven je tips om je te helpen toch het talent aan te trekken dat je nodig hebt.

Technologisering binnen de Finance Sector

Het onderzoeksrapport De Financiële Sector in 2030 laat zien dat er twee grote trends de meeste invloed zullen hebben, namelijk robotisering / geautomatiseerde processen en de opkomst van nieuwe technologieën. Dit is al te zien aan de verandering in het aantal IT-medewerkers in de Nederlandse bankensector: Waar het aandeel van IT’ers in 2007 nog slechts 12% was in deze sector, is dit aandeel in 2016 naar 22% gegroeid. Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar IT’ers binnen deze sector. Vooral Artificial Intelligence (Al) en Big Data spelen hier een grote rol in. Financiële organisaties zijn genoodzaakt om mee te gaan in deze snel veranderende wereld van big data, digitalisering en mobilisering, waardoor de vraag naar IT talent in deze sector ook toeneemt.

Steeds groter tekort aan Finance Professionals

Dit betekent echter niet dat de vraag naar hoogopgeleide financiële professionals afneemt – ook naar deze doelgroep is de vraag groot. De verwachting is dat het tekort aan finance professionals alleen maar toeneemt, zo blijkt uit onderzoek. Het tekort is duidelijk te zien aan het feit dat 55,8% van de vacatures langer dan drie maanden open staan. Ter vergelijking: Van alle vacatures in heel Nederland bedraagt dit percentage 21,3%. De oorzaken van het tekort kunnen te maken hebben met het beeld dat onder de doelgroep bestaat, namelijk dat de werkdruk van binnen de financiële sector vaak te hoog is. Ook het salaris kan problemen opleveren: Hoewel het gemiddeld aangeboden salaris voor vacatures in de financiële sector is toegenomen, is het aangeboden salaris voor finance professionals hetzelfde gebleven.

Bij VONQ zien we deze trends ook terug bij onze klanten in de financiële sector. Veel organisaties hebben moeite met het vinden van IT-talenten, maar de uitdaging ligt ook bij het bereiken van finance professionals, zoals Accountants. Voor kleine spelers in de markt is de uitdaging het grootst: Vaak kiezen potentiële kandidaten voor ‘The Big Four’.

Tips voor Recruiters binnen Financiële Organisaties

Om deze uitdagingen aan te gaan geven onze Recruitment Marketing Professionals gericht op de financiële sector 3 tips om te zorgen dat jij als recruiter toch het juiste talent kunt aantrekken:

1. Breng je doelgroep in kaart en stel je recruitmentstrategie hierop af

De eerste stap is om vast te stellen naar welke doelgroep je op zoek bent. Wanneer je op zoek bent naar een Accountant, heb je bijvoorbeeld een heel andere strategie nodig dan wanneer je op zoek bent naar een IT’er. Denk na over leeftijd, plaats, specialisme en stel op die manier een Candidate Persona op. Hierdoor krijg je meer inzicht in wie jouw doelgroep precies is en waar ze zich online begeven. Finance Professionals bijvoorbeeld, zijn goed te bereiken via kanalen als Careerguide en JobsInFinance.

Soms kan het lastig zijn om te bepalen waar jouw doelgroep zich online bevindt. (VONQ) Job Marketing geeft op basis van jouw specifieke vacature aanbevelingen op grond van eerdere soortgelijke campagnes. Zo kom je te weten wat de meest relevante online kanalen zijn voor jouw doelgroep, hoeveel kanalen je in moet zetten om een bepaald aantal sollicitanten binnen te halen en wat je ROI zal zijn. Vervolgens is het mogelijk om je campagne, als deze loopt, te blijven aanpassen: Iets wat essentieel is in deze dynamische en snel veranderende sector.

2. Maak je doelgroep bewust van de mogelijkheden bij jouw bedrijf en overtuig ze om voor jouw organisatie te kiezen

Financiële organisaties maken momenteel dus een transitie door: Door de digitalisatie worden organisaties als banken meer datagedreven. Dit vereist nieuwe kennis waardoor de vraag naar IT talenten binnen deze sector flink stijgt. Veel IT’ers zijn zich er echter niet van bewust dat deze organisaties mogelijkheden voor hun kunnen bieden: Het beeld dat zij van financiële organisaties hebben is vaak nog erg traditioneel. Om dit “nieuwe type talent” zoals IT’ers aan te trekken zullen financiële organisaties dus duidelijk aan de doelgroep moeten communiceren dat het traditionele financiële werkveld is veranderd tot een IT-gedreven landschap en dat er daardoor dus veel mogelijkheden zijn voor IT’ers binnen dit gebied. Vervolgens is het van belang om duidelijk in kaart te brengen waarom deze potentiële kandidaten bij jou zouden moeten komen werken. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door het opzetten van een Employer Branding Campagne.

 

3. Schrijf je vacaturetekst zo persoonlijk mogelijk

Vaak wordt er onvoldoende informatie gegeven in de vacatureteksten en worden deze erg onpersoonlijk geschreven. Het geeft vertrouwen wanneer een potentiële kandidaat zich herkent in een vacature. Ook zijn veel vacatureteksten niet volledig: Zo wordt er bijna nooit een salaris-range beschreven, terwijl de meeste doelgroepen salaris één van de meest belangrijke redenen vindt om wel of niet bij een bedrijf te komen werken. Zoals eerder uitgelegd, is het salaris zeker voor finance professionals één van de beslissende factoren die echt het verschil maken. Zorg dus, wanneer je een competitief salaris kunt bieden, dat je dit ook naar voren laat komen in je vacaturetekst. Lees ook onze cheatsheet: 5 Tips Voor een Goede Vacaturetekst.

Ga zelf aan de slag met deze tips!

Benieuwd hoe je jouw vacaturetekst persoonlijker kunt maken? Hulp nodig bij het bewust maken van jouw doelgroep van de mogelijkheden bij jouw organisatie? Of benieuwd op welke kanalen je het beste je vacatures kunt verspreiden voor jouw specifieke doelgroep? Onze Recruitment Marketing Experts gericht op de financiële sector helpen je graag verder! Vraag nu een gratis media advies aan en ontvang gerichte aanbevelingen aan de hand van jouw recruitment-uitdaging en jouw doelgroep.

VONQ