Van functieprofiel naar vacaturetekst

(Online) werven is de manier om werkgever en werkzoeker bij elkaar te brengen. Je kan snel de juiste doelgroep bereiken zolang de vacaturetekst aansluit bij de belevingswereld van jouw potentiële medewerker.

Een goede vacaturetekst begint met het opstellen van een compleet functieprofiel, waarin je duidelijk afbakent wie je op welke positie tegen de juiste voorwaarden wilt plaatsen. De sterkste functieprofielen integreren de visie van meerdere personen/afdelingen, zoals HR, lijnmanager en een directe collega. Maar wanneer er een sterk functieprofiel staat, begint pas het schrijven van de vacaturetekst. Helaas gebeurt het in de praktijk regelmatig dat het zorgvuldig opgestelde functieprofiel ook (gedeeltelijk) als vacaturetekst online wordt geplaatst. Dit gaat ten koste van de kwantiteit én de kwaliteit van de reacties.

Om dit te voorkomen volgen 3 praktische tips voor het schrijven van een succesvolle vacaturetekst:

1. Geef de vacature een heldere, gangbare titel
2. Spreek de lezer direct aan en schrijf actief
3. Wees concreet in vraag en aanbod

1. Geef de vacature een heldere, gangbare titel
De titel van de vacature is het belangrijkste stukje tekst voor de vindbaarheid van de vacature. Geef de vacature daarom altijd een gangbare naam, de naam waar je doelgroep op zoekt. Dit betekent in sommige gevallen dat je moet afwijken van de interne functietitel, je kunt dit ondervangen door het in de functieomschrijving te benoemen.

2. Spreek de lezer direct aan en schrijf actief
Dat een vacaturetekst de lezer moet aanspreken is tweeledig. Als je de vacaturetekst schrijft zoals je de sollicitant zou toespreken, dus altijd in 1e/2e persoon, creëer je een band met hem. Hierdoor zal de lezer zich eerder betrokken voelen en willen reageren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je rekening houdt met de doelgroep. Verdiep je in hoe jouw doelgroep communiceert en schrijf de tekst in hun taal.

En als je de tekst actief schrijft, is een tekst veel prettiger leesbaar. Dus niet ‘er zijn diverse opleidingsmogelijkheden’ maar ‘wij bieden je diverse opleidingsmogelijkheden’.

3. Wees concreet in vraag en aanbod
Bij het vertalen van de taken in het functieprofiel naar de vacaturetekst, is het van belang niet alle taken zomaar over te zetten. Ga voor jezelf na welke 4 taken het belangrijkste zijn in de functie en beschrijf deze in je functieomschrijving. Zo ontstaat een helder beeld van de functie zonder dat deze afschrikwekkend wordt door een opsomming van werkzaamheden.

Daarnaast kan een concreet aanbod in de vacaturetekst helpen de juiste kandidaat te vinden. Een salarisindicatie geeft een helder signaal in welke leeftijdsgroep of carrièrefase je de sollicitant zoekt en een sollicitant met kinderen is wellicht veel meer geïnteresseerd in de flexibele werktijden dan de alleenstaande starter. Met het ontbreken van een concreet aanbod doe je niet alleen de sollicitant tekort, maar ook jezelf.

Deze 3 punten brengen iedere vacaturetekst, kort of lang, informeel of zakelijk, in ieder geval een stuk dichter bij de doelgroep. Veel succes met je vacaturetekst!

VONQ