Recruitment in Duitsland en Nederland: drie grote verschillen
Hoe verhouden de Duitse en Nederlandse markt op het gebied van recruitment zich tegenover elkaar, waar liggen gelijkenissen en waar kan het grote buurland op het gebied van recruitment-marketing nog iets leren van ons koude kikkerlandje? Hoog tijd om beide markten eens tegen het licht te houden.
1. Jobboards en vacatureplaatsingen
Proactief sourcen (zelf zoeken naar kandidaten na het uitzetten van een vacature) gebeurt slechts op kleine schaal in Duitsland. Veel Duitse recruiters plaatsen een vacature online en wachten de reacties van kandidaten af. Recruitmentprogramma’s als Talent Manager van XING zijn inmiddels bekend onder recruiters, maar worden nog minder sterk gebruikt. In Nederland is dit geheel anders, daar wordt actief gezocht naar geschikte kandidaten, ook via koude acquisitie.
Jobboards voeren boventoon op Duitse recruitment markt
Duitsland is een echt jobboardland. Volgens onderzoek van online-recruiting.com uit 2014 gebruikt 89 procent van de recruiters jobboards om vacatures te plaatsen. Jobboards presteren goed en bereiken veel actieve kandidaten. Ook het gebruik van careersites is populair, 87 procent van de Duitse recruiters gebruikt de careerpage (werkenbijsite) van hun eigen organisatie om vacatures te plaatsen.
Opvallend is dat social media slechts een beperkt aandeel hebben in het wervingsproces van de recruiters. Slechts 20 procent van de recruiters zet social media in om actief kandidaten te werven. Daarnaast zetten Duitse recruiters, in tegenstelling tot Nederlandse recruiters, minder vaak nichesites in om kandidaten te werven.
Populairste jobboards:
Stepstone is het grootste jobboard van Duitsland met een marktaandeel van bijna 27 procent en plaatst net als in Nederland veel door via het jobboard op andere vacaturesites. Monster staat nog maar net tweede met een percentage van bijna 13 procent en verliest per jaar terrein op de concurrentie. Careerbuilder is derde met een marktaandeel van 12,8 procent.
In Nederland was banenmatch.nl in 2014 met een percentage van 6,5 procent het grootste jobboard van Nederland. Vanaf 2011 was Jobbird het grootste jobboard, maar die maakte in 2014 een vrije val als jobboard en staat inmiddels vijfde op de ranglijst. LinkedIn, inmiddels goed voor 3,8 miljoen gebruikers, is juist in opkomst als jobboard.
2. Vacature-advertenties
Interessant is om het aantal vacature-advertenties van beide landen naast elkaar te leggen. Duitse recruiters gebruikten in 2014 duidelijk minder kanalen om hun vacatures te verspreiden.
In 2014 verspreidden Duitse recruiters hun vacature gemiddeld via 2,2 kanalen, terwijl Nederlandse recruiters hun vacatures gemiddeld via 5,2 kanalen deelden.
Hoewel Nederland veel minder inwoners telt dan Duitsland (16 miljoen tegenover 82 miljoen), zijn er in 2014 dus meer jobads geplaatst (ruim 6 miljoen in Nederland tegenover een kleine 4 miljoen in Duitsland). Opvallend, want in Duitsland zijn veel meer unieke vacatures geplaatst in 2014 (9 miljoen tegenover 1,2 miljoen in Nederland). Dit is een teken dat Nederlandse recruiters (online) hun vacatures veel meer promoten dan de Duitse.
3. Social recruitment
Net als in veel andere Westerse landen is LinkedIn het grootste zakelijke platform in Nederland. In verhouding met het aantal inwoners en het aantal LinkedIn-gebruikers is het verschil aanzienlijk. In Nederland gebruikt maar liefst 22,5 procent van de bevolking LinkedIn, in Duitsland is dit slechts 4 procent. Daarnaast komt nog eens kijken dat XING (de tegenhanger van LinkedIn) bijna twee keer zoveel gebruikers heeft in Duitsland: 6,4 miljoen. XING is een Duits product en opgericht in 2003. In het onderzoek dat online-recruiting.com deed, kwam naar voren dat de Duitse recruiters XING vaker inzetten dan LinkedIn en Facebook om te werven. Indien gekozen wordt voor een social recruitment strategie, geeft maar liefst 84 procent aan via XING vacatures uit te zetten. In Duitsland gebruiken recruiters social media (nog) niet heel veel als recruitmentinstrument. Dat blijkt wel uit het feit dat 35 procent van de ondervraagden aangeeft niet meer dan een uur per week te besteden aan werving via de social media kanalen.
Waar liggen de uitdagingen voor recruiters?
Als je beide markten bekijkt, valt het op dat recruiters in Nederland hun Duitse collega’s een stap voor zijn. In Nederland wordt veel meer gebruik gemaakt van data, zetten recruiters meerdere mediakanalen in en maken ze meer gebruik van online advertenties om hun vacatures onder de aandacht van de juiste doelgroep te brengen.
Recruiters die werkzaam zijn in de MKB-branche in Duitsland zetten voornamelijk de grote jobboards in om kandidaten te werven. Actief sourcen gebeurt nog nauwelijks.
Opvallend is dat het marktaandeel van de grote jobboards in Duitsland in verhouding tot Nederland. Stepstone heeft in Duitsland een groot aandeel van bijna 27 procent van de markt. In Nederland is met 6,5 procent banenmatch.nl de grootste vacaturesite.
Actieve kandidaten kunnen over het algemeen via generieke jobboards (zoals Stepstone) worden bereikt. Maar het draait juist om het bereiken van de latente doelgroep, die via gerichte jobmarketing voor vacatureplaatsing en employer branding met behulp van specifieke middelen en kanalen, zoals Google marketing, nichesites, communities en eventueel social media bereik kan worden bereikt. Met een laag werkeloosheidspercentage van 6,5 procent in Duitsland ligt er daarom een enorme kans om juist meer doelgericht je recruitment in te steken. Social recuiting is ook nog een ondergeschoven kindje in Duitsland. Het is ook tekenend dat maar liefst 35 procent van de Duitse recruiters aangeeft slechts een uur per week te besteden aan werving op social media kanalen. Vacatureplaatsing via social media kan voor met name een jonge doelgroep heel doeltreffend zijn als je de juiste kanalen inzet.
Maak kennis met ons Job Marketing Platform!
Wil jij weten welke kanalen je nog meer in kunt zetten in Nederland en/of Duitsland om je doelgroep te bereiken? Neem dan eens een kijkje in ons Job Marketing Platform. Met onze tool plaats je eenvoudig en voordelig jouw vacature(s) op de meest geschikte plaatsen!